Vágólapra másolva!
Ralf Rangnick a múlt héten egyik pillanatról a másikra mondott le a Schalke 04 edzői tisztjéről, mert kiégett. Németországban kilencmillió ember küzd a burnout szindrómával, számukra jó példát mutatott Rangnick.

Népbetegséggé vált Németországban a burnout szindróma egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentés szerint. A közvélemény a Schalke-edző múlt heti lemondása után élénken figyeli a betegségről szóló híreket.

"Hosszas megfontolás után arra jutottam, hogy szünetre van szükségem, mert a jelenlegi energiaszintem nem elegendő arra, hogy sikeres legyek" - tudatta múlt csütörtökön az 53 éves tréner.

A közvéleményt nem csupán Ralf Rangnick bejelentése lepte meg, hanem az is, hogy mindezzel a nyilvánosság elé állt.

Az edző burnout szindrómával, azaz a teljes kiégéssel, illetve annak tüneteivel küszköd. A kimerültség, a túlterheltség, illetve a kiégés tünetegyüttese a kezdetben elsősorban a menedzserek betegsége volt, ma azonban már több mint kilencmillió németet gyötör. A betegség felismeréséről és lehetséges megelőzéséről azonnali vita kezdődött.

Szakértők szerint különösen veszélyeztettek az idealisták, akik azt gondolják, hogy erejük végtelen, hogy mindent kibírnak, és állandóan a tökéletességre törekszenek, akik nem ismerik el, hogy a kimerültség általános emberi dolog és egyáltalán nem számít személyes gyengeségnek.

Súlyos gond, hogy a betegséget tabuként kezelik, ebből a szempontból pedig Ralf Rangnick rendkívül jó példát mutatott - mondja egy berlini klinika munkatársa.