Kimarad a takarékok szövetsége a végtörlesztés elleni banki akcióból

Vágólapra másolva!
A takarékszövetkezetek négyötödét tömörítő szövetség nem csatlakozik a bankoknak a végtörlesztési törvény elleni alkotmánybírósági beadványához, de tagjai egyedileg megtehetik ezt. A takarékszövetkezeteknek ugyanakkor üzleti lehetőséget jelent a végtörlesztéshez szükséges forinthitelek nyújtása.
Vágólapra másolva!

Nem csatlakozott az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ahhoz az alkotmánybírósági beadványhoz, amelyben a Magyar Bankszövetség a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény megsemmisítését kéri - tudta meg az Azenpenzem.hu. A portál információi szerint az OTSZ levelet írt tagjainak, azt javasolva, hogy a kérdésben mindegyik a saját üzleti érdekei mentén döntsön. A szövetséghez tartozó 108 takarékszövetkezet a szektor 80 százalékát tömöríti.

Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója az MTI-nek megerősítette az információt. Azt mondta, technikai okokból nem csatlakozott a szervezet, a bankszövetség elnöksége ugyanis úgy foglalt állást, hogy a jelzáloghitelezést folytató tagintézetek ezt egyenként tegyék meg.

A bankszövetség hétfőn jelentette be, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, azt kérve, hogy a testület állapítsa meg a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény alkotmányellenességét, és semmisítse meg azt.

Az OTSZ kedden közleményben ismertette, hogy a szövetkezeti hitelintézetek december végéig 10-11 százalékos hiteldíjjal kínálnak forinthitelt a devizahitelt végtörleszteni készülőknek, és arra számítanak, hogy a végtörlesztési lehetőségnek köszönhetően visszanyerik korábban elvesztett ügyfeleik egy részét. A forinthitel árazása átlátható, a kamat az irányadó bankközi kamatlábhoz, a hathónapos BUBOR-hoz kötött, és ahhoz igazodva félévente változik.

A bankok október elején tübbségükben a forinthitel-akciók megszüntetésével és kamatemeléssel reagáltak a végtörlesztési lehetőségre, a thm így általában 12-13 százalékosra emelkedett. Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke erre reagálva bejelentette, hogy a pénzintézetek kartellgyanús viselkedése miatt beadvánnyal fordul a GVH-hoz. A versenyhatósághoz szerdán meg is érkezett a beadvány.