Minden eddiginél közelebb jut a Naphoz az európai űrszonda

Vágólapra másolva!
A Napot és a sötét energiát kutatja az Európai Űrügynökség (ESA) két új űrmissziója. A terveket az ESA illetékesei Párizsban jelentették be szerdán.
Vágólapra másolva!

A Solar Orbiter napszondát 2017-ben indítják, az Euclid űrteleszkópot pedig 2019-ben. A missziók költsége egyenként 470 millió euró (140 milliárd forint) és mindkettő része az ESA kozmikus víziók 2015-2025 elnevezésű űrkutatási programjának.

A Solar Orbiter, amelyet az amerikai Cape Canaveralből indítanak Atlas hordozórakétán, minden eddiginél részletesebben vizsgálja majd a Napot. A szonda közelebb merészkedik központi csillagunkhoz, mint bármilyen eddigi űreszköz. Elsősorban a napszelet, a Napból távozó töltött részecskék áramlatát vizsgálja, és mintát vehet belőle nem sokkal az után, hogy az áramlat elhagyta központi csillagunkat. Az űrszonda figyeli majd a csillagunkon lezajló és a Földre is hatással bíró robbanásokat, a napflereket és a koronakitöréseket is.

Míg a Solar Orbiter a Napot kutatja, az Euclid a sötét energiát fogja, amely a Világegyetem gyorsuló tágulását okozza. Nevét Alexandriai Euklidész ókori görög matematikus, a "geometria atyja" után kapta, mivel a sötét anyag és a sötét energia tulajdonságainak, ezen keresztül az Univerzum geometriájának jobb megismerésére tervezik.

Az űrteleszkóp körülbelül tízmilliárd fényévnyi távolságra lát el, és azt vizsgálja majd, hogy milyen erők hatnak a galaxisokra és galaxishalmazokra.

Animáció az új napszondáról (ESA)