Bokros: A kínai-orosz államfelfogást akarja megvalósítani a kormány

Vágólapra másolva!
Bokros Lajos szerint a kormánynak "államfüggő alattvalókra" van szüksége, a volt pénzügyminiszter úgy véli, az ésszerűtlen gazdaságpolitika miatt a kormány egyetlen célját sem tudta elérni.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajos európai parlamenti képviselő szerint a kormány ésszerűtlen és szakszerűtlen gazdaságpolitikát folytat, amely ezért teljes mértékben eredménytelen, a kormánynak a saját meghirdetett céljai közül egyetlen egyet sem sikerült elérnie, vagy megközelítenie. Bokros Lajos mindezt a Szabadság és Reform Intézet (SZRI) pénteki budapesti sajtótájékoztatóján mondta, mely intézet kuratóriumának elnöke. A volt pénzügyminiszter szerint sem növekedés nem lett, "sem munkahely, sem költségvetési egyensúly, sem jólét nem keletkezett."

A volt pénzügyminiszter a tájékozatón felolvasta állásfoglalását a kormány gazdaságpolitikájáról, úgy érvelt: a mostani kormánypárt szerint a globalizáció és a szabadságelvű, piaci alapú nyugati világgazdaság megbukott, eljött a nagy és erős állam ideje, "a piacok működését alapvetően meghatározó, a vállalatok életébe mélyen beavatkozó kormányok kora". "Az állam közvetlenül irányítja nemcsak a gazdaságot, hanem a társadalmat is, államfüggő alattvalókra, vállalkozókra, nemzeti középosztályra van szüksége" - emelte ki Bokros Lajos.

Véleménye szerint a mostani kormánypártok a kínai-orosz államfelfogást akarják érvényesíteni Magyarországon, holott ez nálunk, "egy kicsi, nyitott és felzárkózni kívánó gazdaságban teljesen értelmetlen." Bokros Lajos szerint tévedés azt hinni, hogy a modern piacgazdaság zéró-összegű játék, ha az állampolgárok zöme és a bankok is veszítenek, akkor csökken a bizalom, fogynak a megtakarítások.

Az európai parlamenti képviselő a kormány szakszerűtlen intézkedései közé sorolta a személyi jövedelemadó-rendszer megváltoztatását, illetve a minimálbér gazdasági megfontolást nélkülöző jelentős emelését, aminek az lehet a következménye, hogy számos munkahelyet felszámolnak majd. Kitért arra is, hogy az államosított nyugdíjvagyont a magasra tervezett gazdasági növekedés elmaradása miatt a költségvetés újra felszaporodó hiányának a fedezetére használják majd fel.