Vágólapra másolva!
Nagy dilemma előtt áll az angolok szövetségi kapitánya, Fabio Capellónak ugyanis el kell döntenie, hogy kivigye-e az Európa-bajnokságra Wayne Rooney-t, aki a jelenlegi állás szerint eltiltás miatt egyetlen csoportmeccsen sem játszhat. A közelmúlt példái azt mutatják, hogy az edzők többsége nem hagyja otthon kulcsembereit, még ha nem is biztosak abban, hogy számíthatnak rájuk.

Fabio Capello már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy a 2012-es Európa-bajnokságot követően távozik az angol válogatott éléről. A szövetségi kapitány alighanem abban bízott, hogy az Eb-n majd felteszi a koronát edzői pályafutására, és kiemelkedő eredményt ér el az angolokkal, akik az 1966-os világbajnoki cím óta nem játszottak döntőt nagy nemzetközi tornán.

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy Capellónak nem az Eb-n kell meghozni a legnehezebb döntéseket, hanem már előtte, mivel egyik legjobbját, Wayne Rooney-t a Montenegró elleni kiállítása miatt három mérkőzésről tiltották el, és ez azt jelenti, hogy egyik csoportmeccsen sem léphet pályára. A kérdés az, hogy érdemes-e őt kivinni, és miként oldják meg a pótlását.

Rooney helyettese kerestetik

A Manchester United csatára meghatározó tagja a nemzeti csapatnak, hiszen a nyolc találkozó közül hétszer is kezdő volt - egyetlen hiányzása éppen a sárga lapjai miatt eltiltása miatt történt. A hét találkozón Rooney három gólt szerzett, ezzel ő lett selejtezők házi gólkirálya (holtversenyben Ashley Younggal, Darren Benttel és Jermain Defoe-val), góljai mellett pedig három gólpasszal is hozzájárult a sima továbbjutásához (ebből a szempontból csak Young múlta felül, akik négy asszisztot adott).

Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy Capello a jelek szerint megtalálta azt a taktikai variációt, amely a legjobban kihasználja Rooney adottságait, aki remekül összekapcsolta a csatársort a középpályával - akár szélről indult, akár amolyan árnyékékként futballozott.

Rooney pótlása éppen azért nehéz, mert hasonló típusú játékos jelenleg nem áll rendelkezésre. Csatárokban nincsen hiány, a brit sajtó rögtön szinte az összes hazai támadót felsorolta a Premier League-ből Bobby Zamorától kezdve Andy Carrollon keresztül egészen Gabriel Agbonlahorig, sőt, Michael Owenig, azonban egyikük sem tudja egy az egyben átvenni Rooney szerepkörét.

Capellónak nyolc hónapja van arra, hogy megtalálja az ideális megoldást, de a pletykák szerint ezzel együtt is kicsi a valószínűsége annak, hogy nem viszi ki az eltiltott sztárt - még ha fennáll is a veszélye, hogy Rooney csupán turista lesz Ukrajnában, illetve Lengyelországban. Elvégre egyáltalán nem biztos, hogy az angolok bejutnak a legjobb nyolc közé.

Alex Ferguson, a Manchester United edzője a Liverpool elleni meccs előtt úgy nyilatkozott, Rooney-t teljesen lesújtotta az eltiltás, és jobbnak látta kihagyni a csatárt a nagy rivális elleni rangadón a kezdőcsapatból.

A meggondolatlan mozdulat, amely sokba került Rooney-nak:


Beckham félig sérülten is kellett

A 2002-es világbajnokság előtt az akkori szövetségi kapitány, Sven-Göran Eriksson hasonló helyzetben volt, igaz, nem eltiltás, hanem egy sérülés miatt. A csapat legnagyobb sztárja David Beckham volt, aki azonban 2002. április 10-én, a Deportivo elleni BL-meccsen az argentin Aldo Duscher belépőjét követően lábközépcsont-törést szenvedett, és veszélybe került a vb-szereplése

Egyáltalán nem volt biztos, hogy a középpályás felépül a tornáig, a szezon során ezt követően egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára. Eriksson azonban ennek ellenére kivitte őt Ázsiába, és Beckham az angolok mindegyik mérkőzésén a kezdők között szerepelt - vagyis sérülése után az első tétmeccs, amin játszott, a Svédország elleni volt. Sokak szerint a játékán meglátszott, hogy nem teljesen egészséges, azonban a szövetségi kapitány úgy vélte: jelenléte még így is nagyon fontos.

Eriksson egyébként állást foglalt Rooney-ügyében, azt mondta, vétek lenne őt otthon hagyni, mert továbbjutás esetén a negyeddöntőre egy fitt és játékra szomjazó játékossal számolhatna Capello. A svéd edzőnek vannak személyes emlékei arról, milyen amikor Rooney túlpörög, 2006-ban ugyanis ő volt a kapitány, amikor a csatárt kiállították a portugálok elleni vb-negyeddöntőben, de Eriksson úgy látja, azóta előnyére változott Rooney ilyen téren.

Rooney esete persze annyiban más, hogy ha az eltiltás életben marad (az angoloknak 72 órájuk van arra, hogy fellebbezzenek, de egyáltalán nem biztos, hogy az UEFA ezt követően csökkenti a büntetést), akkor egészen biztosan nem játszhat egyik csoportmeccsen sem. A legutóbbi Európa-bajnokság előtt az oroszok szakvezetőjének, Guus Hiddinknek Andrij Arsavin okozott ugyanilyen dilemmát, a támadó ugyanis az utolsó, Andorra ellen selejtezőn kapott piros lapot. Őt Rooney-hoz hasonlóan törlesztésért állították ki, és az UEFA két meccsről meszelte el, vagyis az Eb-n leghamarabb a harmadik csoportmeccsen játszhatott.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Grigoriy Sisoev
Arsavin kiböjtölte a kétmeccses eltiltást, majd az orosz csapat vezére lett 2008-ban

Hiddink ezzel együtt is elvitte őt a tornára, és döntése maximálisan bejött, hiszen Arsavin a svédek elleni csoportmeccsen gólpasszt adott, majd Hollandia ellen a negyeddöntőben a mérkőzés legjobbja volt. Hasonló döntést hozott a legutóbbi vébé előtt az új-zélandi szakvezető, Rickie Herbert, aki annak ellenére benevezte a dél-afrikai tornára kapusát, Glenn Mosst, hogy az eltiltás miatt nem játszhatott az első két meccsen.

A játékos számára ez egyfajta jutalom volt: korábban ő volt az első számú kapus, azonban a világbajnokságon már Mark Paston védett - még a harmadik meccsen is, ahol már nem volt érvényben Moss eltiltása. De nem minden szövetségi kapitány gondolkozik így: az uruguayi Oscar Washington Tabárez nem számított a dél-afrikai vébén Cristian Rodríguezre, aki eltiltás miatt az első két meccsen nem játszhatott volna. Pedig az uruknak végül hét mérkőzésük volt a tornán, és a folytatásban a szélső jól jöhetett volna - de a vébé előtt valószínűleg még ő sem gondolta, hogy honfitársai ilyen messzire jutnak.