NGM: Rosszul számolta a hiányt a jegybank

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, változó adótörvények
Vágólapra másolva!
A jegybank szerint nem tartható a jövő évi hiánycél, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint viszont csak azért mondja ezt az MNB, mert módszertanában nem vette figyelembe a még el nem fogadott törvények hatását.
Vágólapra másolva!

A jegybank számításai során nem vette figyelembe egyes olyan intézkedések költségvetési hatását, amelyek jogi háttere még kidolgozás alatt áll - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután a Magyar Nemzeti Bank azt állította, hogy a tartalékok törlése nélkül nem lesz tartható a jövő évre kitűzött hiánycél.

Varga Lóránt, az MNB vezető elemzője csütörtökön ismertette, hogy 0,6 százalékos GDP-növekedés és 4,9 százalékos infláció mellett azzal számolnak, hogy a hiány 3,1 százalék lehet jövőre. A konvergenciaprogram szerint 2012-ben 2,5 százalék alattinak kellene lennie a költségvetési deficitnek.

Az NGM azt írta, hogy a jegybank is a hiánycél tarthatóságát állapította meg, csupán módszertani okok miatt nem számolhatott a még el nem fogadott jogszabályok hatásaival. A jegybank kritikájával szemben a kormány azon az állásponton van, hogy a bevételek és megtakarítások számai kellően megalapozottak - írta a minisztérium.