Gyönyörű sarki fényeket láttak Észak-Európától Amerikáig

sarki fény
Vágólapra másolva!
Számos országból figyeltek meg meg sarki fényt hétfő éjjel, miután egy napkitörés anyaga este eltalálta bolygónkat.
Vágólapra másolva!

A Nap aktivitása erősödik, a naptevékenység a 2013 körül várható maximumához közelít. A hétvégén is heves robbanás történt a Napon, ezután pedig úgynevezett koronakitörés is lezajlott, amelynek során forró napanyag szakadt ki csillagunkból.

Forrás: Goran Strand
Goran Strand felvétele a hétfői sarki fényről a svédországi Frösön területéről. A kép nagyméretű változatának letöltése (
Goran Strand)

A kilövellt anyagfelhő hétfőn, hazai időben este 20 órakor ütközött a Föld mágneses terével. Bolygónk mágneses erővonalai mentén megnőtt a töltött részecskék sűrűsége, majd ezek egy része a sarkvidékek felett a légkörbe jutott, ahol atomoknak és molekuláknak ütközve látványos sarki fényeket váltott ki.

Forrás: Viljo Allik
Viljo Allik képe az észtországi Tartuból. A kép felső részén a Göncölszekér rúdja látható. A kép nagyméretű változatának
letöltése (Viljo Allik)

A jelenség során közepesen erős mágneses vihar lépett fel a Föld magnetoszférájában. A koronakitörés anyagfelhője összenyomta a bolygónkat védő mágneses burkot, és néhány geoszinkron pályán (42 ezer kilométer magasan) mozgó műhold közvetlenül is érintkezett a napszéllel, a kitörés felhőjének anyagával. Károkról egyelőre nem érkezett hír.

Forrás: Janis Satrovskis
Látványos oszlopok táncolnak a csillagok előtt Janis Satrovskis fotóján, amely a lettországi Burtniekiből készült. A kép nagyméretű változatának
letöltése (Janis Satrovskis)

A jelenség elsősorban magasabb földrajzi szélességű helyeken tűnt fel, azonban a Spaceweather.com űridőjárási portálon számos szép fotót közöltek az Egyesült Államokból, még Új-Mexikó területéről is.

A geomágneses vihar már enyhülőben van, így kedden éjszaka nem várhatunk sarki fényt a mi földrajzi szélességünkön. Az erősödő naptevékenység során, a következő években azonban nem esélytelen, hogy alacsonyabb szélességekről, esetleg hazánkból is feltűnjön az égen a látványos jelenség - a biztos megfigyeléshez azonban érdemes északabbra utazni, amihez korábbi cikkünkben adtunk néhány praktikus tanácsot. A geomágneses viharok némi veszélyt is jelentenek: áramkimaradás, kommunikációs problémák és a helymeghatározás zavarai jelentkezhetnek, amikor egy-egy hatalmas, a Napból kidobott plazmafelhő telibe találja a Földet.