Lefényképezték az egyik leglátványosabb csillagközi felhőt

csillagközi köd, vízesés
Vágólapra másolva!
Vízesésre emlékeztet az a csillagközi gázfelhő, amely tíz fényév hosszan nyúlik el a világűrben. Az érdekes alakzat az Orion-köd térségében van, és bár pontos eredete nem ismert, feltehetőleg születő csillagokkal áll kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Látványos csillagközi gázfelhőt örökítettek meg nemrég az Orion-köd térségében. Az Orion-köd egy aktív csillagkeletkezési zóna, amelyben az új égitestek születésével párhuzamosan sok érdekes jelenség zajlik. A képen a HH-222 jelű objektum látható. A hatalmas, közel 10 fényév hosszú gáznyúlvány egy csillag lökéshullámától keletkezhetett, miközben a csillag egy kis sűrűségű gázanyagban száguldott - ez azonban nem magyarázza meg a kép bal felső részén látható, kavargó alakzatokat, amelyek rádiósugárzást is kibocsátanak.

Forrás: Levay (STScI/AURA/NASA), Rector (U. Alaska Anchorage) Schweiker (NOAO/AURA/NSF)
A Vízesés-köd. A kép nagyméretű változatának letöltése (Z. Levay (STScI/AURA/NASA), T.A. Rector (U. Alaska Anchorage) & H. Schweiker (NOAO/AURA/NSF), KPNO, NOAO)

Az is elképzelhető, hogy a Vízesés-ködnek is nevezett felhő anyaga egy kettős csillagrendszerből lökődik ki, ahol az egyik tag egy kompakt égitest, tehát fehér törpe, neutroncsillag esetleg fekete lyuk volt.

Forrás: ESA
A fent bemutatott HH-222 objektum környezete, az Orion-köd

Az Orion csillagkép a következő hónapokban, a hideg téli estéken figyelhető meg az égen.