Orbán: Időelőttinek tűnik a magyar modell elleni tiltakozás

Vágólapra másolva!
Időigényes folyamat az új gazdasági és társadalmi modell kiépítése, jelentette ki a kormányfő, aki ezért úgy véli, korai még ezt az utat bírálni. Orbán Viktor azt hangoztatta egy rendezvénye, hogy a költségvetésben egy év alatt olyan nagy ívű strukturális reformokat hajtanak végre, amelyekre az elmúlt húsz évben soha senki nem vállalkozott.
Vágólapra másolva!

Magyarországon új gazdasági modell van kialakulóban, amelynek a munka, az emberi erőfeszítéssel létrejövő értékteremtés az alapja - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a százötvenezredik Széchenyi Kártya és az első Agrár Széchenyi Kártya átadása alkalmából rendezett ünnepségen, a Parlamentben. A miniszterelnök szerint az új gazdasági és társadalmi modell kiépítése időigényes folyamat, az ellene való tiltakozás, a modell elutasítása időelőttinek tűnik.

Az ünnepségen Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke kitért arra, hogy a 150 ezer Széchenyi Kártyával az elmúlt kilenc év alatt mintegy ezer milliárd forint hitelt juttattak el a kis- és középvállalkozásokhoz. A VOSZ ügyvezető elnöke szerint azokat a bankokat, amelyek részt vesznek a kis- és középvállalkozók finanszírozásában, pozitív módon kellene preferálni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozások hiteleinek 60 százaléka svájci frankban van, és jellemzően a kisvállalkozások vettek fel magán és cégük vagyonának terhére svájci hitelt, és rájuk is figyelni kell.

Demján Sándor és Parragh László felvetéseivel kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette: a gazdaságpolitika legsürgetőbb teendői, lépései, irányai kiolvashatók Matolcsy György gazdasági miniszternek a Heti Válaszban adott interjújából. A következő évben a magyar gazdaságnak azzal a veszéllyel kell szembe néznie, hogy ha nem találják meg a megfelelő gazdaságpolitikai döntéssorozatot, és hagyják, hogy a dolgok úgy menjenek tovább, ahogyan most vannak, ha hagyják, hogy a bankok kivonuljanak a hitelezésből, akkor nem zárható ki, hogy a magyar gazdaság recesszióba essen - foglalta össze a minisztere által elmondottakat.

A magyar gazdasági növekedés érdekében minden fajta gazdaságfinanszírozási csatornát el kell indítani, erre is az egyik legjobb példa a Széchenyi Kártya - tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint a kártya története is mutatja, hogy a bankokkal lehet sikeresen együttműködni.

Orbán Viktor kulcskérdésnek nevezte, hogy az európai uniós forrásból lehívható pénzeket minél gyorsabban kihelyezzék a gazdaságba.
Elmondta: 2012-ben 1.400 milliárd forintnak kell kimennie az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kezelt európai uniós forrásokból a magyar gazdaságba. A 2013-ban véget érő, de a források kifizetésére további 2-3 évet jelentő időszakban a magyar kormány célszáma, hogy az elérhető források 95 százaléka jusson el a magyar gazdaságba. Ha ez sikerülne, akkor az ország európacsúcsot állítana fel - tette hozzá a miniszterelnök.