A kínai hadsereg hozzáférhetett két amerikai műhold vezérléséhez

landsat műhold
Vágólapra másolva!
Két amerikai műhold vezérléséhez férhettek hozzá rövid időre számítógépes kalózok, feltehetően a kínai hadsereg megbízásából - áll a washingtoni kongresszus elé terjesztendő jelentéstervezetben, amelyet kiszivárogtatott csütörtökön az amerikai sajtó.
Vágólapra másolva!

A gazdasági és biztonságpolitikai ügyekkel foglalkozó kínai-amerikai bizottság által készített jelentés szerint - amely november 16-án kerül a kongresszus elé - hackereknek valószínűleg sikerült feltörniük az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által irányított Landsat-7 és Terra EOS AM-1 műholdak információs rendszerét. Az utóbbi esetében "sikerült megtenniük minden lépést, amellyel irányításuk alá vehették a műholdat, de nem adtak neki parancsokat" - áll a jelentésben.

Két-két alkalommal törtek be mindkét tudományos műhold számítógépes rendszerébe. 2007. október 20-án a NASA és az amerikai földtani Intézet (USGS) által közösen működtetett Landsat-7 Föld-figyelő műhold rendszerébe történt 12 perces vagy még hosszabb beavatkozás, és hasonló időtartamú betörés volt 2008. július 23-án is a jelentés szerint. A szintén a Földet figyelő Terra EOS AM-1 programjába két vagy több percre hatoltak be 2008. június 20-án, és kilenc vagy több percre még abban az évben, október 22-én.

A jelentés készítői arra figyelmeztetnek, hogy az effajta beavatkozások különösen veszélyesek lehetnek abban az esetben, ha nemzetbiztonsági rendeltetésű műholdakkal történnek. Irányításukhoz hozzáférve a támadók megrongálhatják vagy működésképtelenné tehetik az űreszközöket - hangsúlyozza a jelentés.

A dokumentum szerint "a kínai katonai hatóságok szorgalmazzák az ilyen kalóztevékenységet, főként ha annak célpontjai űrbeli infrastruktúrák földi irányító központjai". Kína rendre tagadja a terhére rótt kibertámadásokat, például a Google elleni júniusi hackerakciókat is.