Még 2012 sem lesz a 3D-tévézés éve

Vágólapra másolva!
A 3D-s tévék árának drámai csökkenése vagy a térbeli játékok berobbanása nélkül még 2012 sem lesz a térbeli televíziózás éve. A nagy felbontású tévé vásárlását tervezők ötöde gondolja csak létfontosságúnak a 3D-s képet.
Vágólapra másolva!

A szórakoztató elektronikai készülékeket szemléző Retrevo felmérése szerint a megkérdezettek egyharmada tervezi jövőre nagyfelbontású tévé vásárlását. Míg azonban a HD tévé népszerű, a szemüveges 3D-s megjelenítés keveseket nyert meg magának. Csupán a tévévásárlást fontolgatók 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindenképpen 3D-s készüléket fog venni. Huszonhárom százalék pedig hajlik a 3D felé, ám csak akkor vesz ilyen készüléket, ha nem kerül jelentősen többe, mint egy hagyományos tévé.

A HD tévét vásárlók többsége azonban meg se fontolja a térbeli képet megjelenítő készülék beszerzését. A két legfontosabb ellenérv a 3D-s tartalmak hiánya, ezt a válaszadók negyven százaléka jelölte meg. Nagyobb probléma a 3D-s tévéket gyártóknak, hogy a Retrevo szerint a következő ellenérv a térbeli kép megtekintéséhez szükséges szemüveg. A válaszadók harminc százaléka kényelmetlennek tartja az aktív szemüveget. Kicsit többen fogadják el a passzív, a lencsék eltérő polarizálása miatt működő megoldást, ám ennek pedig a képével elégedetlenek.

A Retrevo elemzői szerint a térbeli tévézés előtt rögös út áll. A vásárlókat összezavarták a passzív szemüveges 3D-s rendszerek és a szemüveg nélkül is használható kijelzők. Az elemzés szerint még éveket vehet igénybe a technológia elterjedése. A helyzeten csak a 3D-s játékok berobbanása vagy a 3D-s kijelzők drámai áresése változtathat.