Vágólapra másolva!
A FIFA főtitkára a 2014-es foci-világbajnokság előkészületeinek felgyorsítását sürgette. Jérome Valcke a közlekedést, a jegyárakat és a szeszesitalok tilalmát is kifogásolta.

"Késésben vagyunk, egyetlen napot sem vesztegethetünk el. Sao Paulóban vezetni, egyik helyről a másikra eljutni egy rémálom, a repülőtérről kijönni fél nap, ez a helyzet nem maradhat fenn a világbajnokság idején" - fogalmazott sa FIFA-elöljáró.

A vezető elmondta, a nemzetközi szövetség nem értékeli azt az elképzelést, melynek értelmében a 60 évesnél idősebb brazil állampolgárok, illetve a hazai diákok féláron juthatnának belépőhöz. A FIFA az idősekre vonatkozó kedvezményt még elfogadná, a diákokat illetően viszont minimum 25 dolláros árat tartana elfogadhatónak. A csökkentett árú jegyek az összeshez képest tíz százalékot tennének ki.

Valcke a FIFA-nak azt a kérését is megismételte, hogy kontrollált körülmények között árusítsanak sört a stadionokban, noha Brazíliában törvény tiltja a szeszes italok forgalmazását a sportlétesítményekben. "Szerződésünk van a Budweiserrel. A kontrollált árusítás azt jelenti, hogy műanyag flakonokban árusítanák a sört, nem pedig fegyverként is használható üvegben" - tette hozzá.

Valcke az előkészítő munkálatok, építkezések felgyorsítását sürgette, különös tekintettel a szállításra és a közlekedésre a 12 rendező városban, melyekbe turisták százezreit várják. "A 2013-as Konföderációs Kupán le lehet majd tesztelni a körülményeket, de akkor már késő lesz ahhoz, hogy alapvető változásokat lehessen elérni a világbajnokságig" - indokolta sürgetését.

A vb-n Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brazíliaváros, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador, Cuiabá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal és Recife ad otthont találkozóknak.