Szőcs: Esélyt kell adni Csurkának és Dörnernek

Vágólapra másolva!
Politikai szerepvállalásának nem lehet következménye, hogy többé nem engedjük színpadra - mondta Csurka Istvánról a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Szőcs Géza kulturális államtitkár. Szerinte hagyni kell Csurkának és Dörnernek, hogy megmutassa hozzáértését, csak "nem feltétlenül most, és nem feltétlenül az Új Színházban".
Vágólapra másolva!

Csurka István kinevezéséről Szőcs Géza a Kossuth Rádiónak elmondta, hogy a drámaíró száműzése a magyar kultúrából nem volt helyes, mert politikai megnyilvánulásaiból nem kellett volna annak következnie, hogy a rendszerváltás egyik jelentős szellemi előkészítőjét többé nem engedjük színpadra.

Ha az Új Színház, vagy bármely másik teátrum rasszista, uszító, fajgyűlölő, embertelen tartalmak tervével állna elő, annak azonnal megálljt kell parancsolni, az esélyt azonban Dörner Györgynek és Csurka Istvánnak is meg kell, kellett volna már korábban adni arra, hogy a színpadon mutassák meg hozzáértésüket, igaz - tette hozzá - nem feltétlenül most, és nem feltétlenül az Új Színházban.

Szőcs Géza elmondta: a színházigazgatói kinevezés szigorúan fővárosi hatáskör, abba nem akar, de nem is tud beleszólni, semmiféle kompetenciája nincs, ezért nem ment el a kulturális bizottság hétfői meghallgatásra.