Újabb recesszió jöhet az IMF szerint

Vágólapra másolva!
"Politikai bénultság és következetlenség súlyosbította a bizonytalanságot, a bizalomvesztést, és fokozta a feszültséget pénzpiacokon" - írja a G20-csúcsra készített, most közzétett jelentésében a Nemzetközi Valutaalap. A testület szerint a fejlett gazdaságoknak sürgősen hiteles középtávú költségvetési terveket kell kidolgozniuk és elő kell készíteniük a pénzügyi szektor további reformját.
Vágólapra másolva!

Egy újabb recesszió "fokozott veszélyére" figyelmeztette a fejlett gazdaságokat egy pénteken nyilvánosságra hozott elemzésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az G20-csoport múlt heti csúcstalálkozójára megfogalmazott, de csak most közzétett IMF-állásfoglalás szerint a talpra állás üteme a fejlett gazdaságokban továbbra is lassú.

"Politikai bénultság és következetlenség súlyosbította a bizonytalanságot, a bizalomvesztést, és fokozta a feszültséget pénzpiacokon" - szögezte le a dokumentum. A valutaalap szerint a fejlett gazdaságoknak sürgősen hiteles középtávú költségvetési terveket kell kidolgozniuk és elő kell készíteniük a pénzügyi szektor további reformját. A legfontosabb feltörekvő gazdaságok kormányainak ugyanakkor lehetővé kell tenniük a gyorsabb árfolyam-módosítást.

Az IMF úgy látja, "jelentős bizonytalanság" alakult ki akörül, hogy hogyan valósítsa meg költségvetésének fenntarthatóságát az Egyesült Államok, Japán és az euróövezet néhány gazdasága.

"A bizonytalanság csökkentésének érdekében ezen gazdaságoknak haladéktalanul hiteles középtávú konszolidációs terveket kell elfogadniuk, amelyek segítségével meg lehet őrizni a fellendülés megfelelő rövidtávú pénzügyi támogatásának lehetőségét" - olvasható az IMF állásfoglalásában.