Változhat a megkerült orosz Mars-szonda célpontja

phobos grunt
Vágólapra másolva!
Sikerült felvenni a kapcsolatot a Föld körüli pályán ragadt orosz szondával. Ha működőképes is az egység, a Marshoz már nem juthat el. Felmerült, hogy egy földközeli kisbolygót látogat meg.
Vágólapra másolva!

Végre sikerült kapcsolatot teremteni a Fobosz-Grunt-űrszondáva, amely hibás üzemelése miatt nem indult el a Mars felé. Az orosz űreszköz a tervek szerint a Mars egyik holdjáról hozott volna anyagmintát Földünkre, azonban a start után nem indult tovább a vörös bolygó felé, és sokáig nem sikerült kapcsolatba lépni vele.

A legfrissebb hírek szerint az ausztráliai Perthben található földi adóállomás kedd óta több alkalommal is rádiókapcsolatba lépett a november 8-án startolt, és még mindig bolygónk körül keringő szondával. Az utolsó ilyen alkalommal a kapcsolat mindössze hat percen keresztül tartott, de a szakembereknek sikerült néhány alapvető adatot nyerniük a szonda állapotáról. Ennek elemzése talán rávilágít, miért is nem indult el a Mars felé.

Ha kiderülne, hogy a Fobosz-Grunt működőképes, és a hajtóművét is be tudja indítani, a Marsot már akkor sem érheti el. Bezárult ugyanis az indítási ablak, az az időszak, amikor a Földtől induló űreszköz elérhette volna a vörös bolygót. Felmerült, hogy ha üzemképes marad, akár egy földközeli kisbolygó felé indítanák, és onnan hozna mintát. Az ötlet elvben kivitelezhető, egy kisbolygóra történő leszállás ugyanis hasonló műveleteket igényel, mint ami a Mars apró Phobos holdjánál lett volna szükséges. Ennek ellenére egy ilyen változtatás után a küldetés megvalósítása számtalan, előre nem látható nehézségbe ütközhet. Ugyanakkor ha hajtóművét nem sikerül bekapcsolni, jövő év elején visszazuhanhat a Föld légkörébe.