A szétszakadás előtt áll a leggyorsabban forgó csillag

csillag
Vágólapra másolva!
Minden korábban ismertnél gyorsabban, közel kétmillió kilométer/óra sebességgel forog egy távoli csillag. A furcsa állapotért korábbi társa felelős, az pörgette fel a rá átáramló anyaga révén, majd felrobbanva ki is lökte eredeti helyéről.
Vágólapra másolva!

A Tejútrendszerrel szomszédos galaxis, a Nagy Magellán-felhő Tarantula-köd nevű régiójában egzotikus égitestet fedeztek fel: a VFTS 102 jelű csillag egyenlítőjén a forgási sebesség 300-szor nagyobb a Napon jellemzőnél.

A csillag annyira gyorsan forog, hogy nem áll távol a "szétszakadástól" - ha még gyorsabban pörögne, az egyenlítőjén elkezdene anyagot veszíteni. Az égitest tömege egyébként közel 25-ször nagyobb tömegű a Napnál, tehát egy igen nagytömegű csillagról van szó, emellett mintegy 100 ezerszer több energiát is bocsát ki, mint a Nap. További érdekesség, hogy szokatlanul nagy sebességgel mozog a környezetéhez képest.

Mindezek magyarázata az égitest történetében keresendő. Korábban egy kettős csillagrendszer egyik tagja volt, ahol társa még nála is nehezebb lehetett. A másik égitest élete során előbb jutott el a felfúvódott óriás állapotig, és ekkor anyagot adott át neki. Az átáramló gáz pedig felpörgette a VFTS-102 csillagot a ma megfigyelhető, szélsőségesen gyors forgási sebességre.

Az eredeti csillagpáros nagyobb tömegű tagja rövid, közel tízmillió éves élete végén szupernóvaként felrobbant, aminek "ellenhatásaként" a VFTS-102 kilökődött eredeti helyéről. A kataklizma nyomán egy pulzár is létrejött, amely a felrobbant csillag visszamaradt magja. Emellett egy szupernóva-maradvány is őrzi a robbanás anyagának egy részét.