Kihallgatta Hernádi Zsoltot az ügyészség az INA-ügyben

Vágólapra másolva!
November 29-én tanúként meghallgatta a Központi Nyomozó Ügyészség Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját abban az ügyben, amelyben Horvátországban korrupcióval gyanúsítják - írta hétfői cikkében a Jutarnji list zágrábi napilap. A Mol a meghallgatás tényét megerősítette.
Vágólapra másolva!

Az újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozó cikkében az áll, hogy Hernádit három órán át hallgatták meg a budapesti ügyészségen, és elsősorban az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnökhöz fűződő kapcsolatáról beszélt.

Hernádi 2004-ben - több sikertelen próbálkozás után - egy holland politikus, az egykor az Európai Néppárt alelnöki tisztét is betöltő Wim van Velzen segítségével tudott kapcsolatba lépni Sanaderral az INA horvát olajvállalat privatizációja ügyében - idézi a lap a tanúvallomást. Az EP-képviselősége idején a kelet-európai bővítési ügyekért felelős Van Welzen honlapjának tanúsága szerint az európai politikából való távozása óta tanácsadással foglalkozik, e minőségében dolgozott Sanader mellett is.

A Mol vezére azt is elmondta a Jutarnji list szerint, hogy Sanaderrel lemondása után is személyes kapcsolatban maradt, többször találkoztak, amikor a politikus segítséget kért tőle. A Mollal ugyanakkor Sanader semmilyen szerződéses viszonyba nem került - tette hozzá.

"A Mol megerősíti, hogy Hernádi Zsoltot több más személy mellett meghallgatta a magyar ügyészség az állítólagos vesztegetési ügy kapcsán. A Mol elnök-vezérigazgatója készségesen válaszolt a hatóság minden kérdésére. Mivel az ügy nyomozati szakaszban van, a Mol nem kívánja semmilyen formába kommentálni a Jutarnji listben megjelent cikket vagy annak tartalmát. Egy dolgot azonban alá kívánunk húzni: a vallomással végre tiszta víz került a pohárba" - áll a cégnek az [origo] kérdésére elküldött válaszában

A horvát ügyészség azzal gyanúsítja Sanadert, hogy tízmillió eurós kenőpénzt fogadott el Hernáditól, cserébe azért, hogy a Mol 2009-ben átvehesse az általa ötven százalékosnál kisebb részben birtokolt INA horvát energiavállalat irányítását. Az egyéb korrupciós vádak miatt korábban letartóztatott, Horvátországban ismert üzletembernek számító Jezic mindezt vádalku keretében vallotta, szabadon is engedték. A magyar ügyészség a horvát társhatóság kérésére nyomoz, így ha a Jutarnji list értesülései helytállóak, Gucerijev vallomása hamarosan megérkezhet Zágrábba.

A Sanader tárgyalásáról a horvát sajtóban kiszivárgott információk szerint a vádhatóság által bemutatott másik bizonyíték (Jezic vallomása mellett) egy éttermi videófelvétel, melyen Hernádi és Sanader látható. A Mol többször is tagadta, hogy Hernádi vagy a cég bármilyen kenőpénzt adott volna. A Molé mellett más ügyekben is vádlott Sanadert a napokban hatalmas óvadék ellenében szabadon engedték, de le kellett adnia az útlevelét.