Újra kereskedtek az INA-papírokkal a horvát tőzsdén

Vágólapra másolva!
Kezdetben emelkedett, a nap végére azonban csökkent az INA horvát olajipari vállalat részvényeinek értéke hétfőn a zágrábi tőzsdén. A horvát pénzügyi felügyelet április végén, bennfentes információkkal való visszaélés gyanúja miatt függesztette fel az INA papírjainak kereskedését a zágrábi tőzsdén
Vágólapra másolva!

Az INA papírjaival csaknem nyolc hónapos felfüggesztés után lehetett újra keresekedni hétfőn zágrábi tőzsdén. A nyitáshoz képest több mint 7 százalékkal csökkenve, 3.900 kuna (nagyjából 156 ezer forint) záróáron fejeződött be a nagyrészt magyar tulajdonú olajvállalat papírjaival a kereskedés. A papírok mindössze két órán keresztül forogtak a tőzsdén, de ezalatt több mint 7 millió kuna értékben cseréltek gazdát, a zágrábi értéktőzsde legnagyobb forgalmat lebonyolító részvényeként.

A tőzsde adatai szerint a kora délután 4.200 kunás áron indult kereskedés már az első két percben egymillió kunát meghaladó értékben 40 üzletkötést eredményezett. A papírok ára nem sokkal ezután 7 százalékkal emelkedve, 4.494 kunás napi csúcsot ért el, majd alig egy óra alatt 3.835 kunáig esett, ahonnan mérsékelt emelkedéssel érte el a 3.900 kunás záróárát.

A horvát pénzügyi felügyelet április 27-én, bennfentes információkkal való visszaélés gyanúja miatt függesztette fel az INA papírjainak kereskedését a zágrábi tőzsdén. A felügyelet múlt csütörtökön, 237 napos kényszerszünet után engedélyezte ismét a kereskedést, közleményében arra hivatkozva, hogy az INA végrehajtotta a módosításokat kezdeményező javaslatait, és ezzel megváltozott a felfüggesztéskori helyzet.

A Mol december elején jelentette be, hogy ajánlatot tesz a vele nem összehangoltan eljáró INA részvényeseknek maximum 800 910 darab tehermentes, teljes mértékben befizetett egyenként 900,00 horvát kuna névértékű INA törzsrészvény (INA-R-A) megvásárlására 2 800 horvát kuna részvényenkénti áron. Az ajánlat nem a horvát vállalatfelvásárlásokat szabályozó törvény által meghatározott nyilvános vételi ajánlat, és nem esik az adott törvény hatálya alá.

Az INA legnagyobb tulajdonosa a magyar Mol, amely 47,26 százalékot birtokol a cég papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése 44,84 százalék.