Vágólapra másolva!
Akadnak futballisták, akik a modern orvostudománynak köszönhetően ma már egy súlyos betegség ellenére is folytathatják pályafutásukat. Ivan Klasnic veseátültetés után tért vissza labdarúgópályára, Nwankwo Kanu és Gerard Asamoah szívproblémája ellenére sem hagyta abba a profi futballt, Darren Fletcher pedig gyógyíthatatlan, krónikus bélbetegséggel küzdve is gólt szerzett az idei Bajnokok Ligája csoportmérkőzésein.

A Manchester United játékosa, Darren Fletcher az előző idényben többször is hiányzott a csapatból, és ennek okaként rendszerint vírusos gyomorbántalmat jelöltek meg. A mostani szezonban a skót középpályással kevesebb probléma volt, azonban a napokban az egyesület hivatalos közleményben jelentette be, hogy Fletcher bizonytalan időre felfüggeszti pályafutását, mivel fekélyes vastagbélgyulladása van.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor térhet vissza, de az szinte biztosnak tűnik, hogy ebben a szezonban már játszik, és állítólag még azt sem lehet kizárni, hogy vége a karrierjének.

A veseátültetés sem akadály

A magyarul kolitisznek is nevezett betegség ugyanis nem gyógyítható, igaz, hosszan tartó kezeléssel el lehet érni, hogy a beteg tünetmentes legyen. A stressz azonban semmiképpen sem tesz jót, így aztán érthető, hogy Fletchernek jelenleg pihenésre van szüksége, és csak egy hosszabb időszakot követően dőlhet el, hogy visszatérhet-e a pályára. Mindenesetre akad pozitív példa, ugyanis az ötszörös olimpiai bajnok angol evezős, Sir Steve Redgrave ugyanebben a betegségben szenved.

Nála tíz héttel a barcelonai olimpia előtt derült ki, hogy kolitisze van, azonban ennek ellenére nem csak ezen az ötkarikás játékokon tudott nyerni, hanem a következő kettőn is. Ehhez persze rendkívül fegyelmezett életmód és speciális diéta kell, ráadásul az ilyen belgyógyászati betegségeknél nincsen általános módszer, a súlyossági faktor egyénenként eltérő.

A horvát Ivan Klasnicnak is sikerült visszatérnie a pályára egy súlyos betegség után. A támadóról 2007 januárjában derült ki, hogy súlyos veseelégtelenségben szenved, és mindenképpen átültetésre van szüksége. Először az édesanyjától kapott vesét, azonban a szervezete nem fogadta be az új szervet, így két hónappal később második transzplantációra került sor, a donor ezúttal az édesapja volt.

Ez már sikeresnek bizonyult, és Klasnic közel egy év kihagyást követően 2007 novemberében szerepelhetett ismét a Werder Bremenben. Fél évvel később pedig beperelte a brémaiak orvosi stábját, mivel állítása szerint a Werder doktorai már 2002-ben felfedezhették volna betegségét.

Forrás: AFP

Asamoah vállalta a rizikót

A futballistákkal kapcsolatban gyakran merül fel a szívproblémák lehetősége is. Az első híresebb futballista, akinél egy kivizsgálás során kiderült, hogy nincs minden rendben a szívével, Nwankwo Kanu volt.

A nigériai csatár az 1996-os olimpia megnyerését követően igazolt az Ajaxból az Internazionaléba, azonban a milánói doktorok felfedezték, hogy az egyik szívbillentyűje nem működik megfelelően, és ezért meg kellett operálni 1996 novemberében. A műtét sikerült, Kanu 1997 áprilisában ismét játszott, más kérdés, hogy az Inter 1999 februárjában megvált tőle, és eladta az Arsenalnak.

Az 1996-ban és 1999-ben és az év afrikai játékosának megválasztott csatár még most, 35 évesen is aktív, az angol másodosztályú Portsmouth-ban futballozik.

Az Inter orvosai között valószínűleg akadhatott egy szívspecialista, hiszen szintén a milánóiak fedezték fel, hogy Khalilou Fadiga szíve sincsen rendben. A szenegáli támadót a klub 2003-ban szerződtette, de egyetlen tétmeccsen sem szerepelt. Pályafutását azonban nem fejezte be: szívritmus-szabályozót ültettek a szervezetébe, és 2008-ig folytatta karrierjét, többek között a Boltonban és a Derbyban.

A ghánai származású német csatár, Gerard Asamoah pedig hétről hétre úgy lépett pályára, hogy tisztában volt azzal: az életével játszik. Nála a HNCM nevű szívbetegséget diagnosztizálták, amit a szívkamra falának megnagyobbodása okoz.

Forrás: AFP

Asamoahnak az orvosok többsége azt tanácsolta, hogy fejezze be pályafutását, egy amerikai szívsebész azonban egy beavatkozással csökkentette a rizikófaktort - így a focista saját felelősségére vállalta a futballt. Klubja, a Schalke viszont ezt követően vett egy defibrillátort, amely mindig ott volt a pálya szélén, bevethető állapotban. Szerencsére nem volt rá szükség.

Alapítvány a középpályás emlékére

A Wolfsburg lengyel középpályása, Krzysztof Nowak nem volt ilyen szerencsés. A brazil Atlético Paranaensében is megfordult, tízszeres válogatott játékosról 2000-ben derült ki, hogy a motoros idegsejtek sorvadásos betegségében, amiotrófiás laterálszklerózisban szenved, ami az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával jár - és gyógyíthatatlan.

Az USA-ban Lou Gehrig-szindrómának is nevezik, mivel minden idők egyik legjobb baseball-játékosának tartott Gehrig is ebben a betegségben hunyt el 1941-ben, 38 évesen.


Nowaknak ennyi idő sem adatott meg: mindössze 29 éves volt, amikor legyőzte őt a kór. A focista ezt megelőzően még tolószékben is rendszeresen kijárt a Wolfsburg mérkőzéseire, az egyesület pedig halálát követően egy alapítványt hozott létre, amely a betegségben szenvedőket, illetve a kór gyógyítására irányuló kutatásokat támogatja.

www.global-soccer.eu