Vágólapra másolva!
Szinte példátlanul súlyos büntetést kapott a Liverpool uruguayi csatára, Luis Suárez, mivel az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) szerint rasszista szavakkal sértegette a Manchester United védőjét, a Szenegálban született Patrice Evrát. A Liverpool azzal védekezik, hogy a csatár szavai egyáltalán nem voltak sértőek (a Suárez által állítólag használt negro kifejezés Uruguayban teljesen elfogadott a színesbőrűekre), ráadásul a francia hátvéd állítólagos gyalázóit korábban két hasonló esetben is felmentették. A BBC szerint az angol szövetség azért hozhatott ilyen kemény ítéletet, mert ezzel is ellent akarnak mondani a FIFA elnökének, Sepp Blatternek, aki néhány héttel ezelőtt elbagatellizálta a rasszizmus kérdését.

Amikor a francia televíziós társaság, a Canal Plus riportere megállította Patrice Evrát a Liverpool-Manchester United bajnoki lefújása után pár perccel, akkor aligha gondolta, hogy a villáminterjúnak ilyen nagy hatása lesz. A riporter arról kérdezte a védőt, hogy a találkozó közben többször is összekülönbözött a hazaiak uruguayi támadójával, Luis Suárezzel, mire Evra elmondta, hogy a meccs során a liverpooli többször is rasszista kijelentést tett rá, de nem akar beszélni róla. Az FA azonban ezt követően eljárást indított az ügyben, és ezzel megindult a lavina.

Nem volt sértő a szándék?

Evra biztos volt az igazában, hiszen úgy vélte, a televíziós felvételek alapján egyértelműen leolvasható Suárez szájáról, hogy negrónak, illetve negritónak nevezte. Az uruguayi persze azonnal tagadta, hogy rasszista megjegyzést tett volna, a szövetség azonban az ügy alapos kivizsgálást követően (hiszen az eset még október 15-én történt, a döntés pedig több mint két hónappal később született meg) vétkesnek találta Suárezt, és szinte példátlanul komoly büntetést szabott ki rá: nyolc összecsapásról tiltotta el. Mivel Suárez a Liverpool legeredményesebbje, akinek játéka meghatározó csapata szereplése szempontjából, így a döntés nagyon rosszul jött a klubnak. A támadó csütörtökön úgy döntött, hogy fellebbez, az eltiltás ezért csak később kezdődik meg, viszont ezzel kockáztatja, hogy a fellebbviteli bizottság még súlyosabb büntetést szab ki.

Az FA hivatalos indoklását még nem hozták nyilvánosságra, azonban annyit tudni, hogy a szövetség háromtagú, független bizottsága szerint Suárez "inzultáló szavakat" használt, amelyek "utaltak Evra bőrszínére". A bizottságot a Stoke City utánpótlásánál dolgozó Denis Smith, a Sheffield és Hallamshire megye szövetségének elnökeként tevékenykedő Brian Jones, illetve az edzői diplomával is rendelkező ügyvéd, Paul Golding alkotta, utóbbi volt az elnök. A liverpooliak azzal érveltek, hogy a Suárez által használt szavak egyáltalán nem sértő szándékkal hangzottak el - a negro kifejezés Uruguayban teljesen elfogadott a színesbőrűekre. Ebben lehet valami: az uruguayi futball egyik legnagyobb alakjának tartott Obdulio Varelának, az 1950-ben világbajnokságot nyert gárda csapatkapitányának "El Negro Jefe", azaz "Fekete főnök" volt a beceneve, a jelenleg válogatott Maxi Pereirát társai csak "El Monónak", azaz Majomnak becézik, mindenféle sértő szándék nélkül.

Forrás: AFP

Suárez forrófejű, Evra megbízhatatlan

A Liverpool mindenesetre a döntést követően nyílt levelet tett közzé Suárez védelmében, amelyben részben a támadó előéletét emelték ki. "Luis nagyapja is fekete volt, és a 2010-es vébét követően több olyan jótékonysági szervezet munkájában is részt vett, amelynek célja, hogy bátorítsa az összefogást és szolidaritást a különböző etnikumok között, és amelynek egyik fő elve az, hogy a bőrszínnek semmilyen jelentősége nincsen" - fogalmaztak. Arról bölcsen hallgattak, hogy a fentiek ellenére Suárez kifejezetten forrófejű, akinek a pályafutása során többször volt már baja heves vérmérsékletéből.

Az Ajaxnál előfordult, hogy azért ítélték pénzbüntetésre, mert összeveszett csapattársával, Albert Luquével egy szabadrúgás elvégzése miatt, tavaly novemberben pedig azért kapott hét mérkőzésre szóló eltiltást Hollandiában, mert vállon harapta a PSV Eindhoven középpályását, Otman Bakkalt. Angliában az Evra-incidenst követően, a Fulham elleni bajnokin pedig bemutatott az ellenfél drukkereinek.

A liverpooliak levelükben Evra korábbi eseteit is igyekeztek kihangsúlyozni, a francia balhátvéd kapcsán ugyanis nem először merült fel, hogy rasszista megjegyzéseket tettek rá, a korábbi két esetben azonban a vád nem bizonyult valósnak. "Úgy véljük, hogy a futballista vádaskodása nem megalapozott - semmiképpen sem megalapozottabb, mint a korábbi, valótlannak bizonyult eseteknél" - áll a klub levelében. 2006 márciusában a Liverpool jobbhátvédjét, Steve Finnant vádolták meg azzal, hogy sértegette Evrát, azonban az FA a vizsgálatot követően nem büntette meg a liverpoolit.

Két évvel később Evra a Chelsea elleni rangadó során került összetűzésbe a londoniak két pályamunkásával, akik állítólag rasszista módon sértegették, azonban a szövetség őket is felmentette, míg a francia hátvéd négymeccses eltiltást kapott. Érdemes kiemelni, hogy egyik esetben sem Evra volt az, aki feljelentést tett: Finnan ügyében egy siketnéma manchesteri drukker állította szájról olvasás után azt, hogy a liverpooli sértegette a franciát, míg a másik ügyben a manchesteriek szakmai stábjának két tagja, Mike Phelan és Richard Hartis mondta, hogy hallotta a Chelsea-dolgozók kijelentéseit.

Megmutatják Blatternek

Hogy miért adott ebben az esetben az FA ilyen súlyos büntetést, azt nehéz lenne megmagyarázni. A nyolcmérkőzéses eltiltás nem példátlan: 2002-ben a Reading csatára, John Mackie is ennyit kapott (igaz, ebből csak hármat kellett letöltenie), a nagy különbség az, hogy ő elismerte, hogy rasszista szavakkal sértegette a Sheffield United csatárát, Carl Asabát. Mackie elnézést kért a sértettől, és kétheti fizetését felajánlotta a Kick Racism Out of Football nevű, rasszizmusellenes kampány számára.

Forrás: AFP/Andrew Yates

A Thisislondon jegyzetírója szerint az eltiltással a FIFA és az UEFA mellett az egész világnak üzenni akart az angol szövetség. James Olley felhívja a figyelmet: érdemes összehasonlítani, hogy Suárez 40 ezer fontos és nyolcmeccses büntetést kapott az FA-tól, míg a bolgárok megúszták 34 ezerrel, amikor a drukkereik rasszista rigmusokat kiabáltak az angolok elleni meccsen.

A BBC szerint az angol szövetség valószínűleg azért hozott ilyen kemény ítéletet, mert ezzel is ellent akarnak mondani a FIFA elnökének, Sepp Blatternek, aki néhány héttel ezelőtt elbagatellizálta a rasszizmus problémáját. Blatter akkor azt mondta, hogy a pályán elhangzottakat nem kell komolyan venni, a lefújás után a játékosok fogjanak kezet, és felejtsék el, hogy mit mondtak egymásnak. Ez főleg Angliában váltott ki nagy felháborodást, már csak azért is, mert Blatter nem különösebben népszerű azóta, hogy nem az angolok kapták meg a 2018-as vébé rendezését. Az angolok Suárez nyolcmeccses eltiltásával igyekeznek bizonyítani, hogy ők igenis komolyan veszik ezt a kérdést.

www.global-soccer.eu