Adam Sandler nőnek is érzi magát - premierek

Vágólapra másolva!
Aki Kaurismaki újra mesél, Gerard Butler gépfegyverrel tesz rendet, a török bevándorlók hazavágynak, Adam Sandler a saját ikertestvére, Izraelben forronganak a gazdagok, a kecskék legelnek, a pápa lámpalázas, a spanyol vőlegényt felültetik a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

Kikötői történet / Le Havre - 2011

Miről szól? A Le Havre-ban élő Marcel cipőtisztításból tartja el nagy nehezen a feleségét és saját magát. Egy nap megismerkedik egy afrikai menekültfiúval, és úgy dönt, segít neki.

Ki a rendező? Aki Kaurismaki öt évvel a Külvárosi fények után állt elő legújabb filmjével.

Kik a szereplők? Marcelt André Wilms alakítja, akit láthattunk például Francois Ozon Ricky-jében és az Isten hozta Rozes-éknál-ban. Felesége Kati Outinen, aki rendszeresen szerepel Kaurismaki filmjeiben (A múlt nélküli ember, Vigyázz a kendődre, Tatyjána!).

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiknek tetszett A múlt nélküli ember.

Mit mondunk még a filmről? Repkednek a Kaurismaki védjegyének számító, fapofával előadott bizarr megjegyzések, szavak nélkül mesélnek a sokat megélt arcok. Nincs reveláció, de nem is kell: otthon vagyunk és egy aranyos, kerek mesét kapunk. Olvasd el cannes-i minikritikánkat a filmről!

* * *

Almanya - A török paradicsom / Almanya - Willkommen in Deutschland - 2011

Miről szól? A török Hüseyn már negyven éve Németországban él, amikor azzal a váratlan hírrel lepi meg a családját, hogy házat vett Törökországban, és szeretné, ha az egész pereputty ellátogatna az ősök földjére.

Ki a rendező? A török származású, német Yasemin Samdereli, akinek ez az első nagyjátékfilmje, korábban A főnök én vagyok! című tévéfilmet csinálta.

Kik a szereplők? Az idős Hüseynt Vedat Erincin alakítja, a fiatalt Fahri Ögün Yardim (Chiko, Kebab kapcsolat) játssza.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik kedvelik a kulturális különbségekre épülő humort.

* * *

Az élet négyszer / Le quattro volte - 2010

Miről szól? A kecskepásztortól a kecskéig, a kecskétől a fáig, a fától a tüzelőig halad a természet körforgását bemutató film.

Ki a rendező? Michelangelo Frammartino, aki Az ajándék című filmet csinálta korábban.

Kik a szereplők? A kecskepásztort az amatőr Giuseppe Fuda játssza, a többi szerepben is calabriai falusiak láthatók.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretnének a calabriai tájban gyönyörködni.

* * *

Géppisztolyos prédikátor / Machine Gun Preacher - 2011

Miről szól? A megtörtént eseten alapuló film Sam Childersről szól, aki egy motoros banda drogdíler tagja volt, de egyszer csak megtért, és rájött, hogy inkább a szudáni árvákat szeretné segíteni Afrikában, fegyverrel.

Ki a rendező? Marc Forster, aki többek közt a Szörnyek keringőjé-t és A Quantum csendjé-t is csinálta.

Kik a szereplők? Sam Childerst Gerard Butler (300, Törvénytisztelő polgár) alakítja, a felesége Michelle Monaghan (Durr, durr és csók).

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nem bánják, hogy egy különleges életút szabványos feldolgozásban kerül eléjük.

* * *

Jack és Jill / Jack and Jill - 2011

Miről szól? Jacket és családját hálaadáskor meglátogatja az ikernővére, Jill, aki folyamatosan Jack agyára megy.

Ki a rendező? Dennis Dugan, akinek a kezei közül számos Adam Sandler-komédia kikerült már, köztük a Ne szórakozz Zohannal és a Kellékfeleség.

Kik a szereplők? Jacket és Jillt egyaránt Adam Sandler formálja meg. Feleségét Katie Holmes játssza, Al Pacino pedig saját magát alakítja a filmben.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik odavannak a borzasztóan rossz humorért.

* * *

Laza esküvő / Primos - 2011

Miről szól? Diegót faképnél hagyja a menyasszonya, aki erre két unokatestvérével elutazik a tengerparti városkába, ahol gyerekkorukban a nyarakat töltötték és ahol anno összejött az első szerelmével.

Ki a rendező? Ez Daniel Sanchéz Arévalo harmadik nagyjátékfilmje a Sötétkékmajdnemfekete és a Kövéren szép az élet után.

Kik a szereplők? A rendező részben újrahasznosítja színészeit: a Diegót alakító Quim Gutiérrez és az egyik unokatestvérét játszó Raul Arévalo szerepelt a Sötétkékmajdnemfeketé-ben is. A másik unokatestvér Adrián Lastra, a régi szerelem pedig Inma Cuesta.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a könnyed kis haverkomédiákat.

* * *

A rend őre / Ha-shoter - 2011

Miről szól? Yaron egy terroristaelhárító elitalakulatot vezet a rendőrségen belül. A jó családból származó Shira és Natanel megelégelte a társadalmi igazságtalanságokat, és társaikkal együtt akcióba lépnek.

Ki a rendező? Ez az izraeli Nadav Lapid első nagyjátékfilmje.

Kik a szereplők? Yaront Yiftach Klein (Nudli) alakítja, Shirát Yaara Pelzig játssza, Natanelt Michael Aloni formálja meg.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik kíváncsiak az izraeli társadalmi feszültségek drámai feldolgozására.

* * *

Van pápánk! / Habemus Papam - 2011

Miről szól? A Vatikánban megválasztják az új pápát, azonban ő megretten a felelősségtől, és nem jelenik meg az emberek előtt. Egy pszichoanalitikust hívnak segítségül.

Ki a rendező? A színész-rendező Nanni Moretti, aki többek közt A fiú szobájá-t csinálta korábban.

Kik a szereplők? Az új pápát a veterán Michel Piccoli (A burzsoázia diszkrét bája, A nagy zabálás) alakítja, a terapeuta maga Nanni Moretti, aki gyakran játszik saját filmjeiben.

Kinek ajánljuk? Katolikusok is nyugodtan megnézhetik, ártalmatlan vígjáték.