Vágólapra másolva!
A Svájci Labdarúgó Szövetség (SFV) 36 pontos levonással sújtotta a Siont, miután a nemzetközi szövetség (FIFA) kilátásba helyezte, hogy kizárja a svájci csapatokat a nemzetközi porondról.

A pénteki ítélet értelmében a kupagyőztes és Vanczák Vilmost is foglalkoztató klub a harmadikról az utolsó helyre csúszik le a tabellán, és mínusz 5 pontról folytatja a bajnokságot. Az utolsó előtti Lausanne 11 pontnál tart.

A Sion nyáron a FIFA tiltása ellenére igazolt le hat futballistát, s közülük többen pályára léptek az Európa Ligában. Az európai szövetség (UEFA) emiatt kizárta a klubot a sorozatból, de egy svájci bíróság később úgy döntött, az UEFA-nak vissza kell vennie Vanczákékat az EL-be. Az UEFA ezt nem tette meg, és a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely a javára ítélt.

A FIFA két hete úgy határozott, hogy a Sion minden aktuális ellenfele 3-0-val kapja meg azt a 12 mérkőzést, amelyen jogosulatlanul igazolt játékos szerepelt, és január 13-ig adott haladékot a svájciaknak a helyzet rendezésére. A kizárás veszélye miatt az SFV most behódolt a FIFA akaratának, igaz, a pontlevonás mellett nem adta oda az ellenfeleknek a 3-0-s meccseket, mondván: az szétzilálná a bajnokságot.

A botrány azzal kezdődött, hogy a sioniak leigazolták Stefan Glarnert, Jose Goncalvest, Mario Mutsch-t, Pascal Feindounót, Billy Ketkeophomphone-t és Gabrit, noha a FIFA megtiltotta nekik az erősítést, miután 2008-ban szabályellenesen szereztek meg Egyiptomból egy játékost.