Kalóztörvény ellen tiltakozik az amerikai internet

Vágólapra másolva!
Elsötétítéssel tiltakoznak az amerikai törvényhozás előtt álló drákói kalóztörvények ellen az amerikai internetes vállalkozások. A Wikipédia fekete üzenetétől meg lehet szabadulni, kalózkodni viszont nem lehet az internetes demonstráció napján.
Vágólapra másolva!

A Wikipédia angol nyelvű oldalát egy fekete címlap blokkolja szerdán, de a Google is elsötétítette logóját a SOPA és a PIPA néven ismert új amerikai kalóztörvények elleni tiltakozásképpen. Miért sötétült el számos ismert oldal? Mert az amerikai internetes cégek ezzel tiltakoznak a helyi kormány által tervezett, eredetileg az online kalózkodás visszaszorítását célzó, de szerintük a napi működésüket is ellehetetlenítő, általában SOPA című rövidítésével hivatkozott törvényjavaslat elfogadása ellen.

A Google nem zárt be a tiltakozás alatt sem

A Google keresőjét a tiltakozás napján is lehet használni, változást csupán az jelent, hogy a beviteli mező feletti logót egy nagy fekete téglalap takarja el, utalva arra a kalóztörvények az internet cenzúrázására is alkalmasak.

Forrás: [origo]
Nem látják szerdán a Google logót az amerikaiak

A keresőóriás korábban is felemelte szavát a két új tervezet ellen: a javaslat által jelentett fenyegetés arra is elég volt, hogy a két komoly rivális, a Google és Facebook közösen lépjen fel az ellen. A tervezetet a képviselőháznak benyújtó Lamar Smith képviselő szerint SOPA fő célja az volt, hogy megakadályozza, hogy a kalózok jogi következmények nélkül kérhessenek pénzt más munkájáért. Hasonló célokat szolgál a Patrick Leahy szenátor által benyújtott Protect IP Act (PIPA) szenátusi tervezet is.

Egyszerűen kinyitható a bezárt Wikipédia

Egyszerű trükkel hozzá lehet férni a drákói amerikai kalóztörvény ellen elsötétítéssel tiltakozó Wikipédiához. Ha valaki szerdán csak egy-két angol nyelvű szócikket akarna elolvasni az online enciklopédián, csupán arra kell figyelniük, hogy az oldal betöltődésekor megnyomják az Escape billentyűt: ekkor az oldalt elfedő fekete üzenet nem fog betöltődni.

Forrás: [origo]
Mindenkit érint, hogy nem lehet elérni az angol Wikipédiát

A trükk azért működhet, mert a Wikipédia rendszergazdái nem tették teljesen elérhetetlenné a szájtot, annak oldalai normálisan betöltődnek, csak a folyamat legvégén takarja ki ezeket a tiltakozó szöveg. A fekete takarást ki lehet kapcsolni úgy is, ha a Firefox vagy Chrome böngésző beállításai közt letiltják a JavaScript funkciót, Internet Explorer esetében pedig az Active Scriptinget.

A Wikipédia a tiltakozás napján akadály nélkül használható mobil eszközökön is, az http://en.m.wikipedia.org/ címet beírva még az Escape gombos trükkre sincs szükség. A legjobb megoldást talán a brit közszolgálati sajtóorgánum, a BBC javasolta olvasóinak: amíg nincs Wikipédia, bátran forduljanak az információra vágyó netezők a könyvtárakhoz. A brit Guardian napilap egy munkatársát ültette be a monitor elé enciklopédiákkal körberakva. A Guardianpedia nevű, folyamatosan frissülő cikkben az olvasók kérdéseire válaszolnak addig, amíg vissza nem jön a Wikipédia.

Facebook és Twitter még van

A SOPA elleni tiltakozás szerdáját csevegéssel is lehet tölteni érdemi munka helyett. Sem a Twitter és Tumblr mikroblog szolgáltatók, sem pedig a Facebook közösségi oldal nem csatlakozott a tiltakozáshoz. Dick Costolo, a Twitter vezetője az O'Reilly Radar kérdésére még azt is elmondta, hogy ostobaság lenne egy globális felhasználóbázissal rendelkező bezárni egy amerikai törvénytervezet elleni tiltakozásképpen. Costolo mondatát többen kritikaként értelmezték, ám a nyilatkozatot követő vitában a vezérigazgató tisztázta, hogy csupán a Twitter szerepvállalásáról beszélt.

A tiltakozókat számos olyan közösség is erősíti, akik nem a mai elsötétítésekből tudják meg, hogy új kalóztörvényt vitat meg az amerikai törvényhozás. Az internetes mémek egyik forrásaként is ismert Reddit közösségi hírmegosztó oldal el ugyan nem feketedett, ám a megosztott linkek helyett hosszú oktatóanyagot közöl a SOPA és a PIPA neveken ismert új kalóztörvényekről.

Forrás: [origo]
A Wordpress blogszolgáltató sem tartja jó ötletnek az új kalóztörvényt

A leglátványosabb elsötétítési módszert a digitális archívumnak sem utolsó Demonoid torrentoldal üzemeltetői találták ki. A letöltőoldal helyett egy rövid leírás jelenik meg, amit az egérrel irányított zseblámpa fényénél lehet elolvasni, a filmekre, zenékre és programokra mutató torrentfájlok elérését azonban a szájt üzemeltetése szerdán egyáltalán nem teszi lehetővé: ehelyett a Stop American Censorship című kampányoldalra irányítja át a látogatóit.

Nem mindenki vállalta a teljes elsötétítést

Részt vesz a tiltakozásban a Wordpress.com blogszolgáltató, és ami sokkal meglepőbb, a szabadon használható blogmotort gondozó Wordpress.org oldal is. Míg az első logikus, különösen úgy, hogy az egyes blogok a tiltakozás alatt is elérhetőek maradnak, arra tippünk sincs, miért kellene holnapig várnia azoknak, akik új netnaplót akarnak telepíteni. A Yahoo! nem csatlakozott a demonstrációhoz, a hírlinkeket is kínáló kereső címoldalán semmi sem utal arra, hogy a szerdai nap eltérne a többitől. A Flickr képmegosztóra feltöltött fényképeket viszont egyesével sötétítheti el tulajdonosuk.