Vágólapra másolva!

Minden kilencedik focista bundaügybe keveredik Kelet- és Dél-Európában

A labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet, a FIFPro kérdőívet töltetett ki több ezer kelet- és dél-európai labdarúgóval, és a vizsgálat eredménye szerint a játékosok közel egynegyede (23,6 százaléka) tud arról, hogy a saját bajnokságukban előfordulnak bundameccsek.

A végeredmény igencsak rossz fényt vet a 2018-as világbajnokság házigazdájára, Oroszországra, ahol a futballisták 43,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tudatában van a helyi bundázásoknak.

A Fekete Könyvnek elnevezet kiadvány - amely részleteit elsőként a BBC hozta nyilvánosságra - azt írja, hogy a megkérdezett labdarúgók 11,9 százalékát már megkeresték azzal, hogy egy mérkőzésen előre megbeszélt eredmény szülessen. A görög focistáknál ez az arány 30,3 százalékos.

A kutatás szerint, aki gyakran nem kapja meg a járandóságát, azt sokkal könnyebb megvesztegetni. A játékosok 41,1 százaléka nem kapta meg időben a fizetését, közülük legalább minden második futballista kapcsolatba került a vesztegetőkkel.

A FIFPro vizsgálata kimutatta azt is, hogy a válaszadók 9,6 százaléka szembesült már rasszizmussal vagy egyéb diszkriminációval, ennek jórészt (65,3 százalék) a közönség volt az oka.

Minden kilencedik játékos (11,7 százalék) szenvedő alanya volt már erőszakos megnyilvánulásnak, amelynek okozói legtöbbször a szurkolók (55,8 százalék) voltak, de a klub vezetősége (13,3) és az edző (8,3) is bedurvult már a futballisták szerint.