Vágólapra másolva!

Parádés köténycsel volt a kulcspillanat Drogbáék döntőt érő góljánál - videó

Hatalmas meglepetésre Zambia egygólos győzelmet aratott a torna favoritja, Ghána felett a Gabonban és Egyenlítői-Guineában zajló labdarúgó Afrika-kupa szerdai elődöntőjében. Zambia a döntőben Elefántcsontparttal találkozik, amely Gervinho góljával verte Malit.

A legutóbb világbajnoki negyeddöntős ghánaiak az első félidőben büntetőhöz jutottak, de Asamoah Gyan - ahogy a vb negyeddöntőjének hosszabbításában, úgy ezúttal is - kihagyta a 11-est.


Zambia pedig az egyetlen európai élvonalban szereplő játékosa, Emmanuel Mayuka révén a 78. percben megszerezte a győztes találatot. Ghána ugyan végigtámadta a meccset, de az összes helyzet kimaradt, ráadásul két kulcsember, Andre Ayew és John Mensah is cserét kért sérülés miatt.


Zambia még soha nem nyerte meg az Afrika-kupát, legjobb eredménye a döntőbe jutás volt, ez 1974 és 1994 után most harmadszor sikerült válogatottjának. A döntőben Elefántcsontpart lesz Zambia ellenfele, amely Gervinho góljával verte Malit, az Arsenal támadója parádés kötény kiosztása után gyalogolt a kapuig.


Afrika-kupa, elődöntő:
Zambia - Ghána 1-0 (0-0)
gól:
Mayuka (78.)
piros lap: Boateng (84., Ghána)

Elefántcsontpart - Mali 1-0 (1-0)
gól:
Gervinho (45.)

A további program:
szombat, bronzmérkőzés:
Ghána - Mali 20 ó

vasárnap, döntő:
Elefántcsontpart - Zambia 20 ó