Vágólapra másolva!
Péntekre rövidített listát állít össze az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) a szerdán lemondott szövetségi kapitány, Fabio Capello lehetséges utódairól.

David Bernstein FA-elnök a nevekről széles körben elterjedt találgatásokat nem volt hajlandó kommentálni, így azt sem, hogy a brit sajtó gyakorlatilag máris Harry Redknappet, a Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspur vezetőedzőjét kiáltotta ki utódnak.

Az olasz Capello, aki 2008 óta irányította az angol válogatottat, előző este, az FA vezérkarával tartott megbeszélés után jelentette be lemondását. Ennek előzményeként a hét elején éles és nyilvános bírálattal illette azt a döntést, amellyel az FA megfosztotta John Terryt a válogatott csapatkapitányi tisztségétől. A Chelsea védőjét azért büntették meg, mert állítólag egy tavaly októberi meccsen rasszista kijelentést tett Anton Ferdinandra, a Queens Park Rangers védőjére.

Capello egy olasz televíziós interjúban e hét elején azt mondta, hogy ő továbbra is Terryt tekinti csapatkapitánynak, és szerinte a szövetség helytelenül járt el, amikor még a bírósági ítélet előtt bűnösnek minősítette a játékost.

David Bernstein kijelentette, hogy átmenetileg Stuart Pierce, Capello eddigi helyettese veszi át a szakvezetői teendőket, és ő készíti fel a csapatot a Hollandia elleni, február 29-ei barátságos találkozóra.

A brit sajtóban és a válogatott játékosok részéről máris több olyan állásfoglalás hangzott el, hogy a következő menedzsernek angolnak kellene lennie.

Arra az újságírói kérdésre azonban, hogy a következő szövetségi kapitány biztosan helybéli lesz-e, az FA elnöke kijelentette, hogy ez nem vehető biztosra. Bernstein szerint a szövetség maga is "egyértelműen előnyben részesítene egy angolt vagy egy britet", de az elsődleges szempont az, hogy a legjobb jelölt kerüljön a szakvezetői posztra.

Bernstein ugyanakkor utalt arra, hogy "egy angol vagy egy brit személynek" jó esélyei lennének.

A csütörtöki brit sajtó gyakorlatilag tényként kezeli, hogy Harry Redknapp lesz a biztos befutó. A legnagyobb brit bulvárlap, a Sun egy bennfentes forrása szerint "Harry útja ki van kövezve, ő a szurkolók kedvence, és ha akarja, akkor övé az állás."

A 64 éves Redknapp mellett tett hitet egyebek mellett a Manchester United két sztárja, Rio Ferdinand és Wayne Rooney is.

Redknapp azonban csütörtökön a BBC-nek azt mondta, hogy "soha nem fordult meg a fejében" a szövetségi kapitányi állás átvétele, és jelenleg a Tottenham irányítására kívánja összpontosítani figyelmét.

Redknappet éppen előző nap - Capello lemondása előtt néhány órával - mentették fel jogerősen egy évek óta húzódó adóelkerülési perben. A trénert azzal vádolták, hogy még 2002 és 2007 között, a Portsmouth vezetőedzőjeként - a klub akkori elnökével, Milan Mandariccsal együtt - összesen 295 ezer font adókötelezettséggel maradt hátralékban. Mandaricot az összesen nyolcmillió fontba kerülő bírósági eljárás végén az esküdtek szintén felmentették.

Capello az utolsó hat angol szövetségi kapitány közül a legsikeresebb volt: 42 meccsből 28-at megnyert, ami 66,7 százalékos győzelmi rátát jelent. Ugyanez a mutató Steve McClarennél 50, Sven-Göran Erikksonnál 59,7, Kevin Keegannél 38,9, Glenn Hoddle-nél 60,7, Terry Venablesnél 47,8 százalék volt.