Vágólapra másolva!
Öt mérkőzésből ötöt veszített el az idén a Hertha BSC, a vesszőfutás Michael Skibbe edző állásába került. Hétvégén átmenetileg a klub egykori játékosa, René Tretschok irányítja a majd csapatot, miközben egy másik volt játékos, Michael Preetz sportigazgatóként keresgél ideális megoldást a kispadra. Utóbbi azonban hónapok óta csak kapkod, miközben a kieséstől tartó ultrák már kérdőre vonták a játékosokat.

A Herthánál jelenleg a klub mezét egykor a Bajnokok Ligájában viselő Michael Preetz a sportigazgató. Az egykori csatár a bőrfotelben kevésbé rátermett, mint a gyepen volt: 2009 óta már három edzőt fogyasztott el, hétvégére ideiglenesen megbízta egykori csapattársát, René Tretschokot, ám megfelelő papírok híján ő sem maradhat majd sokáig.

Preetz a visszavonulása után rögtön asszisztens lett az akkori sportigazgató, Dieter Hoeness mellett, akitől egy szakmailag jó helyzetben lévő klubot vett át. Preetznek azonban már nem ment ilyen jól, mindjárt az első szezonjában kiesett a csapata, a bukáshoz pedig ő is hozzájárult: egy gyenge rajt után már szeptemberben kirúgta Lucien Favre edzőt, a helyére pedig kinevezte Friedhelm Funkelt, akivel később utolsók lettek. Funkel után Markus Babbel következett, a Hertha rögtön visszakerült a legjobbak közé, ahol az ősszel stabilan tartotta magát a középmezőnyben, féltávnál a 11. helyen állt.

Münchausen a kispadon

A háttérben azonban már éleződött az ellentét az edző és a sportigazgató között. Babbel állítja: már novemberben jelezte, hogy meghosszabbítaná idény végén lejáró szerződését, a klubnál viszont állítólag semmit sem tudtak erről. Werner Gegenbauer elnök egyenesen hazugnak nevezte Babbelt. "Úgy viselkedik, mint Münchausen báró" - jelentette ki róla élő tévéadásban. Bár Babbel váltig hangoztatta, hogy maradna az idény végéig, az utolsó őszi forduló után mégis azonnali hatállyal menesztették.

Preetz ekkor már kapcsolatban állt Michael Skibbével, aki az Eskisehirspornál dolgozott, vagyis fájdalomdíjat kellett fizetni érte. A téli szünetben már Skibbe irányította a felkészülést, abban a reményben, hogy a csapat tavasszal is marad a középmezőny első felében. Ebből azonban semmi sem lett: a berliniek eddig mind az öt tétmeccsüket elveszítették idén. A négy bajnoki és egy kupameccs elbukása közül az utóbbi volt nagyon fájó, mert a Herthánál régóta álmodnak arról, hogy bejutnak a hagyományosan a berlini Olympia-stadionban rendezett döntőbe.

Kirúgták, mielőtt kérdőre vonták volna az ultrák

A legutóbbi fordulóban a berliniek 5-0-ra kikaptak Stuttgartban, ezzel a 15. helyre estek vissza, és már csak két ponttal előzik meg az osztályozós helyen álló Kaiserslauternt, illetve a kieső Augsburgot. Másnap a klub székháza előtt mintegy kétszáz ultra jelent meg, hogy kérdőre vonja a futballistákat. Ők ki is mentek a szurkolókhoz, az edzőnek azonban már nem kellett így tennie, addigra ugyanis őt is kirúgták. Preetz tehát elfogyasztotta a harmadik edzőjét két és fél év alatt.

A sportigazgató elismerte, hogy Skibbe kinevezése hiba volt, azaz vállalta a felelősséget, de nyomban hozzátette, hogy a hiba kijavítása is az ő feladata. A decemberben kinevezett Skibbe nem tudta elfogadtatni magát az öltözőben, a Bild szerint a Hamburg elleni 2-1-es vereség után azt mondta Christian Lellnek: "Jó, hogy el leszel tiltva a következő meccsen, mert úgysem játszanál." Skibbe (képünkön) tekintélyének az sem tett jót, hogy az előző szezonban az Eintracht Frankfurt vele esett ki.

Forrás: AFP/Johannes Eisele

Meditáció telt házas stadionnal

Hétvégén tehát René Tretschok debütál, méghozzá a címvédő Borussia Dortmund ellen. A klub egykori játékosa eddig az U19-eseket edzette. Tretschok segítője a szintén Hertha-játékosból utánpótlásedzővé váló Ante Covic lesz.

Ők azonban csak ideiglenes megoldásnak számítanak, egyiküknek sincs meg a szükséges edzői képesítése, így csak néhány meccsen vállalhatnak szerepet. Tretschok azért igyekszik felrázni a focistákat: "Azt mondtam nekik, hogy csukják be a szemüket, és képzeljék el, amint hetvenezer drukker előtt játszanak a bajnok ellen" - mondta a Kickernek, majd hozzátette: "Magam is 17 évig voltam profi, így tudom, hogy a duma ilyenkor nem sokat segít. Éppen ezért egyszerűen kell futballoznunk, a mérkőzésig öt edzésen próbáljuk a pontrúgásokat és bizonyos játékelemeket sulykolni."

Mindeközben Preetz tovább keresi a megfelelő embert a kispadra. Első két jelöltje, Ralf Rangnick és Holger Stanislawski nemet mondott, utóbbi kinevezése azért lett volna pikáns, mert Babbel időközben éppen Stanislawski helyére került a Hoffenheimnél. A Kicker további három nevet emleget, a berlini drukkereknek alighanem mindegy, Thomas Doll, Christian Gross vagy Kraszimir Balakov fut be, csak abban bíznak, hogy Preetz végre jól dönt.

www.global-soccer.eu