A kiberterroristáktól félti a jövőt az FBI

Vágólapra másolva!
A kibertámadások veszélyessége hamarosan meghaladja a hagyományos terrorizmusét az FBI igazgatója szerint. Az igazgató a terrorizmus elleni harc során kidolgozott módszereket használná az interneten is - adta hírül a The Register brit technológiai hírportál.
Vágólapra másolva!

Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) amerikai nyomozóhivatal feje szerint hamarosan a számítógépes bűnözők lesznek az országra leső legnagyobb veszély forrásai. Az igazgató Seneca római filozófust idézve arról beszélt, hogy minél inkább összekapcsolttá válik egy társadalom, annál kiszolgáltatottabbá válik ennek. Míg Seneca az utak terjedéséről beszélt, addig az FBI feje az internetről és az elektronikus rendszerekre látja igaznak a több mint kétezer éves megállapítást.

A filozofikus hajlamú FBI-főnök szerint a megszokott, mindennapi elektronikus eszközök elvesztése káoszt és anarchiát eredményezne. Mueller úgy véli, nem kell visszamenni az időben, hogy a fenyegetés elmúljon. Meglátásai homlokegyenest ellenkeznek Bruce Schneier biztonsági guru meglátásával, aki szerint a terroristák elsődleges célja a félelemkeltés, és a működésképtelen mobiltelefon csak bosszantja az embereket, de nem rettent meg senkit.

A megoldást az információk és taktikák megosztásában látja a megoldást a jövő ellenfeleinek legyőzésére. Az FBI átalakuláson fog átmenni: az ügynökeit kiképzi a legújabb eszközökre és virtuális tárgyalótermeket fognak létrehozni, ahol a nyomozók átbeszélhetik jegyzeteiket.

Az igazgató egy törvényi változást is el szeretne érni. Azt szeretné, ha a nagy adatvesztések, betörések estén a vállalatoknak kötelező legyen jelezni az incidenst a hatóságoknak. Az Egyesült Államok 47 államában már van ilyen törvény, ám az FBI az egész országra érvényes szabályokat szeretne látni.