Doppingveszély miatt nem ehetnek húst a kínai sportolók

Vágólapra másolva!
Megtiltja a húsevést sportolóinak Kína állami sporthivatala, hivatkozva arra, hogy az országban rengeteg húskészítmény klenbuterollal fertőzött. Ezért a sportolók az olimpia előtt akár vétlenül is doppingvétséget követhetnek el, ha ilyen ételt fogyasztanak.
Vágólapra másolva!

Kínában - és egyes jelentések szerint Mexikóban - az állattenyésztésben alkalmazzák a klenbuterolt, amely - akárcsak az emberi szervezetbe jutva - szálkásít, és növeli az izomtömeget. Az Európai Unióban az állattenyésztésben is tilos a klenbuterol használata.

A kínai sportolók közül az olimpiai bajnok cselgáncsozó, Tung Ven a 2009-es rotterdami világbajnokságon aranyérmesként bukott le a szerrel, a sportági szövetség két évre eltiltotta, és megfosztotta győzelmétől, és csak a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) adta vissza címét tavaly februárban.

Az ügy hívta fel a kínai sportvezetők figyelmét a veszélyre, ennek megfelelően a londoni játékokra való felkészülés hajrájában megtiltották, hogy a sportolók bárány-, marha- és disznóhúst egyenek, csupán a hal és a csirke engedélyezett számukra.

"Óriási katasztrófa számunkra, hogy a kínai húskészítmények 50 százaléka tiltott szerekkel fertőzött" - nyilatkozta Lu Jong, aki a súlyemelők 85 kg-os versenyének olimpiai bajnoka volt Pekingben.

A sztársportolók közül korábban a 2010-es Tour-győztes Alberto Contador, illetve az amerikai úszónő, Jessica Hardy is klenbuterollal bukott le, de ezt a szert találták tavaly nyáron öt mexikói labdarúgó vizeletében is az Arany-kupán.