"Volt ármány és szerelem a VV5-ben" - elemez a kreatív főszerkesztő

Vágólapra másolva!
Rubin Kristóf szerint az ötödik Való Világ szereplőválogatása jobban sikerült, mint a VV4-é, miközben a játékosok sokkal tudatosabbak voltak. Úgy látja, hogy senki nem volt egyértelműen jó vagy rossz, viszont ahogy kiesett valaki, azzal egy szín is távozott a villából. Attila győzelmét úgy értékeli, mint üzenetet a hatos szériára jelentkezőknek.
Vágólapra másolva!

Rubin Kristóf, a Való Világ kreatív főszerkesztője szerint nehéz lett volna a VV4 sikere után újraindulni egy ugyanolyan valóságshow-val. "Már a műsor indításánál tisztában voltunk azzal, hogy nem telt el túl hosszú idő az előző széria befejezése óta, így újra kell gondolni a ValóVilágot tartalmilag, hogy az ötödik évad is izgalmas és friss lehessen. A négyes széria Alekosz háromhetes párkeresős spin-offjával együtt majdnem 200 napos műsorfolyam volt, ez nyilván nem könnyítette meg a dolgunkat. A helyzetet még nehezítette az, hogy a VV5 nem az addig megszokott hétórás kezdettel került sugárzásra, hanem a sorozatok számára fenntartott kilencórás idősávba" - emlékezett a rajtra.

Ezért is volt, hogy behozták az Arénát, ami nem volt az első négy évadban. "Nem szabad elfelejteni, hogy a Való Világ 5 ugyanazon műsornak az ötödik évada. A keretek adottak: a villa, a szabályrendszer, a kiválasztás-kihívás-párbaj rendje miatt nagyjából ugyanazokat a köröket tudják csak futni a játékosok, mint az eddigi szériákban. A bezártság, a környezet ugyanazt hozza elő a legtöbb játékosból, az ilyesmire nagyjából egyformán reagálnak az emberek. A legnagyobb félelmem az volt, hogy általános, az együttélésből fakadó balhékkal telik majd az idő, ami hosszú távon unalmas, hisz ezeket már az elmúlt években láthattuk többször. Újítani kellett. Ezt a bezárt világot kellett kiszélesíteni, ki kellett vinni a történetet a villa szűk falai közül, hogy a néző is fel tudjon lélegezni néha. Példásul ezért tematizáltunk több hetet, mint bármikor korábban: volt boksz-, tánc-, színházi hét, showműsor a show-ban, azaz nem mindig ugyanazt látták a tévézők" - vélte.

Forrás: RTL Klub/Sajtóklub/Hajnal András

A főszerkesztő szerint az ötös castingja jobban sikerült, mint a négyesé. Úgy látja, hogy az előző csapat igen ösztönös volt, nem volt bennük kontroll, az ötösben viszont megfontolt, taktikázó játékosok szerepeltek. A VV4-ben sokáig letisztult, áttekinthető volt a helyzet, ahol két csoport küzdött egymással (egyiknek Olivér volt a vezére, a másiknak Béci). "Az ötös széria inkább olyan volt, mint a Melrose Place, nem voltak egyértelműen jó vagy rossz karakterek. Az induláskor az volt a célunk, hogy ez a széria a szerelemről és a taktikázásról szóljon. Úgy hirdettük meg, hogy a VV5 jelszava: ármány és szerelem. És ez meg is valósult. Az eddigi magyar valóságshow-k legnagyobb taktikusa, Attila nemcsak végigjátszotta kőkeményen a majd hat hónapot, de meg is nyerte a show-t. Számos érzelmi szál indult, sok még tart is. Szerkesztői szemmel nem a szex, a beteljesedés a fontos, hanem az út, amely oda vezet" - mondta.

Rubin szerint az első másfél hónap erősebb volt a VV5-ben, mint a négyesben, főleg, mert olyan váratlan húzásokat is megléptek, mint amikor a nézők eldönthették, hogy a számukra két leggyöngébben játszó villalakót kicserélik két új karakterre. "Volt egy nagy különbség a VV4 és az utóbbi sorozat castingjában: a VV4-ben a történet szempontjából nem igazán számított, hogy ki esik ki, és ki marad, a játékosok autonóm, sikerorientált személyiségek voltak, kevesebb emberrel jobban működött a villa. Az ötös szériában ezzel szemben talán az az időszak volt a legizgalmasabb, amíg mind a 14 játékos bent lakott a villában. A szereplők ebben a periódusban tudták leginkább kiaknázni a személyiségüket. Ahogy kiestek az emberek a műsorból, a benn maradt villalakóknak leszűkült a játéktere."

rtl

Sokan morogtak, mert nap közben nem lehetett benézni a villába, és éjjel is akadozott a stream. "Több oka volt annak, hogy nem volt nappal betekintési lehetőség. Ez már nem a VV1 kora, nem 2002-ben vagyunk, ma már olyan nagy az internetes penetráció, annyira elterjedt a szélessáv, hogy egy érdeklődő megnézett volna napi három órát élőben a neten, így az esti összefoglaló már nem érdekelte volna. A szerkesztés is fontos, tudatni, hogy mi az adott nap legfontosabb eseménye. Nem azért nem volt stream, mert eljátszattunk jeleneteket a lakókkal, hanem azért, mert nekünk fontos volt, hogy mi jön le a műsorról: a négyes széria alatt is rengeteg összeesküvés-elmélet született, minden elhangzott mondat mögött összeesküvést kerestek" - mondta Rubin.

Amióta vannak tévés valóságshow-k, mindig előkerül a manipulálás vádja. "Nekünk végül is mindegy, ki nyeri meg. Azonban az, hogy a taktikázó Attila nyert, egy következő széria indulói számára üzenet. Alekosz végig szórakoztatta a nézőket, Attila is rengeteget szerepelt, így a VV6-ra jelentkezők tudják majd, hogy itt akkor lehet nyerni, ha jól csinálja végig valaki a játékot. Azt vettük még észre, hogy a nézők már nemcsak az érzelmeik által befolyásolva szavaznak, nemcsak a jófiú és jó kislány kap voksot, hanem úgy nézik a realityt, mint egy történetet, és azokra szavaznak, akik a legtöbb izgalmat szállítják estéről estére" - elemezte a nézői pszichológiát.

"Hogy a hatos mikor, hogyan indul, ez még a jövő zenéje. Az RTL Klub nem bontja le a villát, számol a műsorral, de a rajt időpontja csatornastratégiai kérdés" - fejezte be.