Főnök és dolgozó szembekerülhetnek a meghosszabbítható próbaidő miatt

Vágólapra másolva!
Hamarosan bizonyos feltételek mellett meghosszabbítható lesz a próbaidő, ám a munkáltató és munkavállaló kapcsolatának gyakorlati tapasztalatait, életszerűségét figyelembe véve az új szabályozás rossz esetben azt is eredményezheti, hogy munkáltató és munkavállaló - a jogalkotó eredeti szándékával ellentétben - éppen az új lehetőség miatt kerülnek szembe egymással.
Vágólapra másolva!

A próbaidő, ha egy mondattal lehetne jellemezni, arra lett kitalálva, hogy az egymást még nem ismerő munkáltató és új munkavállaló adott esetben, például a közös munka, elképzelés kudarca esetén gyorsan, komolyabb jogi kötöttségektől mentesen elköszönhessenek egymástól. A próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a Munka törvénykönyvének a próbaidőre vonatkozó új szabályai alapvetően a meghosszabbítás lehetőségében hoznak érdemi változást. A jelenlegi rendelkezések ugyanis kategorikusan tiltják a próbaidő meghosszabbítását, amely tilos, és ettől eltérni érvényesen nem lehet.

Dr. Burján Zsuzsanna rámutatott: a régi és új szabályok szerint a felek a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt köthetnek ki, a kollektív szerződés - ha van ilyen - hat hónapig terjedő próbaidőt állapíthat meg.

A felek tehát három hónapnál rövidebb próbaidőt is kiköthettek, kiköthetnek, és mivel a hosszabbítási tilalom hamarosan megszűnik, újdonságként az ominózus hosszabbításra is joguk lesz. (Fontos, a próbaidő együttes időtartama ekkor sem haladhatja meg a három hónapot, kollektív szerződés esetén a hat hónapot).

Tegyük fel, a felek az új Munka törvénykönyvének hatálybalépését követően, munkaszerződésben kéthavi próbaidőt kötnek ki, ám egy hónapot még hosszabbítanának. Erre lehetőségük lesz, egy alkalommal, valamint további feltétel a közös megegyezés.

Munkavállalók és veszélyek

A D.A.S. JogSzerviz szakértője kiemelte: a tapasztalatokat figyelembe véve, manapság a munkavállalók elsődleges célja a munkahelyük megtartása, így elsősorban nem az ő érdekük a próbaidő meghosszabbítása. Ennek oka: próbaidő tartama alatt a munkaviszony továbbra is azonnali hatállyal, indokolás nélkül megszűntethető.

Veszély abban is rejlik, hogy például a felek kéthavi próbaidőt kötnek ki, majd a munkáltató felvetésére felmerül a három hónapra történő meghosszabbítás lehetsőége. Ha a munkavállaló próbaideje letelte előtt mégsem járulna hozzá a meghosszabbításhoz, akkor könnyen előfordulhat, már a próbaidő alatt szembekerülhet a munkáltatójával.

Ebben a helyzetben lehetséges, a munkaadó nem lesz rest azonnali hatállyal megszűntetni a munkaviszonyt. Ha pedig a munkavállaló válasza igenlő, és a kérdéses módosításhoz mégis hozzájárul, a példánál maradva, további egy hónappal kockáztatja munkaviszonya azonnali megszűntetésének lehetőségét - húzta alá dr. Burján Zsuzsanna.

Változatlanul nincs indoklás, felmondási idő

Nem változtatnak az új munkajogi szabályok azon, hogy a próbaidő alatti felmondást nem kell indokolni, a munkaviszony megszüntetése azonnali hatályú, és a munkáltatónak csak a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos igazolásokat kell kiadnia. Továbbá, változatlanul nem lesz kötelezően letöltendő felmondási idő, és a felmondási időre sem vonatkozik bérfizetési kötelezettség.