Harminc éve úttörő volt T. J. Hooker

T. J. Hooker William Shatner
Vágólapra másolva!
Harminc éve, 1982 márciusában indult az Egyesült Államokban a T. J. Hooker, amelyet jelenleg az AXN Crime ad új szinkronnal. Az évforduló és az újbóli sugárzás alkalmából felidézzük az egykor itthon is kedvelt szériát, és sok kérdésre megpróbálunk választ adni. Miért tűnt el Romano nyomtalanul a történetből? Kiről kapta a nevét T. J. Hooker? Miért rúgták ki a sorozaton dolgozó rendőrségi szakértőt? Cikkünkből kiderül.
Vágólapra másolva!

A korabeli viszonyokat tekintve Magyarországra is elég hamar megérkezett a tengerentúlon 1982-ben indult T. J. Hooker, amelyet - az egyenruhán lévő többféle jelvény és rangjelzés miatt - páran csak Matricás rendőrök-ként emlegettek akkoriban. Hajdanán újító, de ma már tipikus sorozatról van szó, amelyben így már talán csak a nosztalgiázás okán lelhetik örömüket azok a tévénézők, akik az AXN Crime adásán vagy az AXN Playeren elcsípik valamelyik részt. (Bár biztosan lesznek, akik így is csalódnak, hisz a bűnügyi csatorna egy újraszinkronizált verziót ad, a megszokottól eltérő hangokkal.)

A történet főhőse természetesen a címszereplő, Thomas Jefferson Hooker - becenevén T. J. -, aki már tizenöt éve áll a rendőrség szolgálatában: miután régi társát megölték, a nyomozóirodából visszatér az utcára, ahol a zöldfülű és sokszor forrófejű Romanót kapja segítőül maga mellé. Az alapfelállás ma már elég sablonos, de akkoriban még nem volt ennyire elkoptatott - bár annyira újszerű sem, hisz a San Francisco utcáin pontosan tíz évvel a T. J. Hooker előtt jelentkezett egy hasonló párossal.

Igaz, a krumpliarcú Mike Stone (Karl Malden) helyett itt egy jóképűnek mondott - a Mint két tojás nevű blog szerint Pálffy Istvánra emlékeztető - főhőssel álltak elő a készítők. Őt a ma már kissé elhanyagolt külsejű William Shatner játssza, aki akkoriban azonban még igen jó formában volt, és Star Trek-beli szerepének, Kirk kapitánynak köszönhetően kellő népszerűségnek is örvendett. A fiatalabb hölgyeket a Romano szerepébe bújt Adrian Zmed csábította a képernyő elé, az uraknak pedig a Dinasztiá-ból (később a Melrose Place-ből) ismert Heather Locklear szolgált látnivalóval.

Polgárháborús tábornokról kapta a nevét Hooker

A széria eredetileg a hetvenes évek népszerű sorozata, a The Rookies újragondolásának indult - The Protectors címmel -, de az alkotók annyira megkedvelték T. J. Hooker figuráját, hogy az újoncok helyett végül őt emelték a középpontba. (Az ötletadó amúgy az a Rick Husky volt, aki később a Walker, a texasi kopó-t is készítette.) A készítőknek kimondott céljuk volt, hogy az akciójeleneteken túl a rendőrök lényegi munkáját, a nyomozás folyamatát is részletesebben bemutassák, mint a korábbi bűnügyi szériák - ezzel gyakorlatilag a ma már széles körben elterjedt procedurális krimiknek is utat nyitottak.

Archive du 7eme Art/Photo 12

Ennek érdekében neves rendőrségi szakértőt is bevontak Bob Grogan személyében, aki korábban a hillside-i fojtogatók ügyében nyomozott - más kérdés, hogy hamar meg is váltak tőle, mivel a detektívnek sok esetben nem tetszett, ahogy a forgatókönyvírók átdolgozták az ötleteit. Tévés körökben sokáig elterjedt nézet volt, hogy T. J. Hookert egy valódi Los Angeles-i nyomozóról mintázták, mint ahogy a főhős osztagának neve, az LCPD is a nyugati parti rendőrségére, az LAPD-re hajaz. Husky csak évekkel később árulta el a sorozattal foglalkozó honlapnak, hogy - bár sok Los Angeles-i rendőrt ismer - Hookernek nem volt konkrét mintája; a nevét is egy amerikai polgárháborús tábornokról, Joe Hookerről kapta, egyszerűen csak a jó hangzás miatt.

Senkit nem érdekelt, hova tűnt Romano

A T. J. Hooker-t kétségkívül feldobta, hogy nemigen volt két egyforma szezonja. Összesen öt évadot élt meg - azt is két csatornán -, és már az első etap után történtek komolyabb változások, hisz az April Clough nevű színésznő figuráját ekkor cserélték le Locklear karakterére. Utóbbi egyébként a rendőrfőnök, Sheridan kapitány lányát, Stacyt játszotta, aki mellé a harmadik szezonra szintén beosztottak egy tapasztaltabb társat - így voltak epizódok, amelyekben ők nyomoztak Hooker és Romano helyett.

A sorozatot az utolsó évadra az ABC-től már átvette a CBS, amely mai szemmel elképesztő mennyiségű anyagot rendelt meg: tizenhét kilencvenperces epizódot (amelyek a nemzetközi sugárzásban körülbelül egyórásra rövidültek) és egy, a történetet lezáró tévéfilmet. A Romanót alakító Zmed ekkor lépett ki a stábból, egyes források szerint azért, mert kevesellte az időközben lecsökkentett gázsit, mások szerint azért, mert már inkább a Dance Fever című műsor vezetése foglalkoztatta.

Archive du 7eme Art/Photo 12

Mindenesetre a forgatókönyvírók nem sokat törték a fejüket azon, hogy miként írják ki a történetből: a negyedik szezon végén Hooker Chicagóba utazott - ami akár egy spin-offba is kifuthatott volna -, és mire az ötödik évad elejére visszatért Los Angelesbe, Romano már nem volt sehol. Régi kollégája és barátja meg sem kérdezte, hogy hova tűnt - mintha sosem lett volna társa, egyedül rótta tovább az utcákat.

A sorozatban közben számos vendégszereplő is megjelent, olyanok is, akik csak később váltak ismertté: Hooker lányát például az akkor tíz-tizenegy éves Nicole Eggert alakította, aki jó tíz év múlva már a Baywatch piros fürdőruhájában parádézott, Summer Quinn szerepében. Egy-egy epizód erejéig az akkoriban még szintén kevéssé ismert Sharon Stone, valamint a Miami helyszínelők Horatiója, David Caruso is feltűnt a sorozatban. Az akkor már befutott sztárok közül William Shatner Star Trek-beli kollégája, Leonard Nimoy kapott egy kisebb szerepet, a rock'n'roll ördöge, Jerry Lee Lewis pedig önmagát játszotta.

Készül a film is

Az 1985-ös lezárás után Rick Husky sokáig nem akarta újra elővenni a történetet - és a jogokat sem adta el -, 2009-ben azonban bejelentette, hogy készül a T. J. Hooker moziváltozata, amelynek ő lesz a producere. A rendezésre Chuck Russellt kérte fel, aki korábban olyan darabokkal bizonyított, mint a Jim Carrey-féle Maszk vagy A Skorpiókirály; íróként pedig egy összeszokott páros, Brent Maddock és S. S. Wilson (Wild Wild West - Vadiúj Vadnyugat, illetve számos Tremors-film) jegyzi a sztorit. A projekt még mindig húzódik, a legújabb tervek szerint 2014-ben kerül csak a mozikba.