Legenda és példakép a Debreceni Egyetemen

Vágólapra másolva!
Tudományos ülést rendezett Muszbek László akadémikus, egyetemi tanár tiszteletére a professzor 70. születésnapja alkalmából a Debreceni Egyetem.
Vágólapra másolva!

Az Orvos- és Egészségtudományi Centrum In Vitro Diagnosztikai Tömbjében rendezett ünnepségen Pálinkás József is köszöntötte akadémikustársát. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte: az egyetem és az akadémia is büszke lehet arra, hogy professzorai között tudhatja Muszbek Lászlót.

"Az ország első, nemzetközileg is elismert laboratóriumi diagnosztikai centrumává fejlődött a Muszbek professzor által alapított klinikai biokémiai és molekuláris patológiai intézetet" - emelte ki beszédében Paragh Györgycentrumelnök.

Muszbek Lászlót - aki Fábián István rektor jellemzése szerint legenda és példakép is egy személyben - tanítványai és munkatársai tudományos előadásokkal köszöntötték 70. születésnapja alkalmából.

Muszbek László akadémikus, egyetemi tanár 1966-ban "summa cum laude" minősítéssel kapott orvosdoktori diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Pályaíve töretlen: a már az egyetemi évei alatt elkezdett tudományos munkáját 1966-tól a Kórélettani Intézet gyakornokaként folytatta, 1968-ban tanársegédi, 1974-ben adjunktusi, 1979-ben egyetemi docensi, 1986-ban egyetemi tanári kinevezést kapott. Laboratóriumi szakorvosi szakvizsgát, haematológiai szakvizsgát és molekuláris genetikai diagnosztika szakvizsgát is szerzett. Tudományos tevékenysége elismeréseként az orvostudomány kandidátusa fokozatot, majd az MTA doktora címet is elnyerte. A Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben levelező tagjává, majd 1995-ben rendes tagjává választotta. Muszbek László professzor 1995-től 1999-ig a Debreceni Orvostudományi Egyetem rektori tisztét látta el. 1998-ban a Magyar Rektori Konferencia elnökévé választotta. Négy éven keresztül a Magyar Akkreditációs Bizottság alelnöke volt, több éven át az Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanács elnöki tisztét is betöltötte. Az orvos- és egészségtudományi felsőoktatás és a szakorvosképzés egyik vezető hazai szakértője, ezt a területet korábban miniszteri biztosként koordinálta.

1978-ban kapott megbízást a Klinikai Kémiai Intézet megalapítására. Vezetésével az intézet, amely később a Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet néven működött tovább, az ország első, nemzetközileg is nagyra értékelt laboratóriumi diagnosztikai centrumává fejlődött. 2004-ben munkatársaival megalapította a Klinikai Kutató Központot, amely sikeres klinikai kutatási tevékenységet folytat a klinikai genetikai epidemiológia, a betegségek patomechanizmusának kutatása és a ritka betegségek területén. Az itt folyó európai színvonalú klinikai kutatásokat országosan és nemzetközi szinten is elismerik.

Muszbek professzor vezetésével doktori iskola működik, amely a trombózissal, az érbetegségekkel és a hematológiai kutatásokkal foglalkozik. Graduális és posztgraduális oktató-nevelő munkája is kiemelkedően eredményes: öt korábbi munkatársa egyetemi professzor lett, közülük négy tanszékvezető, egy akadémikus, négy a tudomány doktora. Iskolateremtő munkássága terén kiemelkedő jelentőségű, hogy megszervezte az Orvosdiagnosztikai Laboratóriumi Analitikus képzést, valamint a klinikai laboratóriumi kutató képzés akkreditációját. Muszbek László professzor több évtizedes kiemelkedő, sokoldalú tevékenysége elismeréséül számos magas kitüntetésben, elismerésben részesült.