Vágólapra másolva!
Egyik előző cikkünkben néhány olyan európai gleccserpályát mutattunk be, ahol a legmelegebb nyári hónapokban is lécet csatolhatunk és a szikrázó napsütésben, 3 ezer méter magasban csúszhatunk. Aki nem engedhet meg magának egy nyári sívakációt, néhány kiegészítő sporttal karban tarthatja magát a következő síszezonig.
Vágólapra másolva!

Nordic walking

Az új téli sportok közül a nordic cruisingot már bemutattuk a Porhó hasábjain: a sífutás egy egyszerűsített válfaja kiváló mozgásforma azoknak, akik gyorsan szeretnék elsajátítani a sífutás alapjait. A nordic cruising egyik alapja egy nyári sport, a nordic walking, amely tulajdonképpen hegyi túrázás, de egy kicsit enyhébb változatban. A nordic walkingot gyerekeknek, de akár az idősebb korosztály számára is ajánlhatjuk, hiszen nem annyira kemény és megerőltető, mint a magashegyi túrázás, de az egyszerű sétálásnál azért több energiát és kitartást igényel.

A nordic walkingozás kötelező tartozéka a síbothoz hasonló nordic walking bot, amely valamivel hosszabb mint egy hagyományos síbot, leginkább a sífutók által használt bothoz hasonlít, de a vége egy gumírozott, recés párnában végződik, ami nemcsak a betonon, hanem a köveken és sziklákon is jól tapad. A nordic walkingozás abban is hasonlít a sífutáshoz, hogy a mozgás kifejezetten ütemes és ritmusos. Ez a sport ráadásul javítja a vérkeringést, és a test oxigénellátását és a bot segítségével az ízületeket is tehermentesíti.

A sport hatalmas előnye, hogy gyakorlatilag bárhol, akár városi parkokban is űzhető, de természetesen az erdőben, hegyes terepen a legélvezetesebb. Az ausztriai, olaszországi, vagy éppen svájci síközpontokban szinte mindenhol befizethetünk hosszabb-rövidebb nyári nordic walking túrákra, ahol szakavatott vezető kíséretében járhatjuk be a környék legszebb helyeit.

Görkorcsolya

A korcsolyázás szintén kitűnő kiegészítő sport a síeléshez, igaz a mozgás jellegéből adódóan inkább a sífutást kedvelőknek ajánljuk a nyári hónapokra, de bárki kipróbálhatja, hiszen nemcsak az izomzatot tartja karban, de az egyensúlyérzéket is fejleszti. A régi két pár kerékkel szerelt korcsolyák ma már teljesen kimentek a divatból , szinte alig kaphatók a sportüzletekben, helyettük az a három, vagy négy, egymás mögött elhelyezett kerékkel kialakított görkorcsolyák lettek népszerűek. Utóbbiakkal nemcsak könnyebben lehet kanyarodni, de a tanulás is jóval egyszerűbb. A görkorcsolyázáshoz különösebb felszerelés nem szükséges, de a kezdők számára azért javasolt térd- és könyökvédő, valamint bukósisak beszerzése. A téli síeléshez használt fejvédők, vagy a biciklis bukósisakok is tökéletesen alkalmasak a célra. A nagyobb sportboltokban egy jobb görkorcsolya már 10-15 ezer forintért beszerezhető.

Síroller

Forrás: AFP/Alexander Vilf

A téli síeléshez leginkább közel álló nyári sport a sírollerezés, amit szokás rollersínek, görsínek, vagy kerekessínek is nevezni, de az évek során a síroller kifejezés honosodott meg leginkább. Maga az eszköz a síléc és a roller keveréke, a léc két végére gumírozott kerekeket szereltek, amelyeket a könnyebb kanyarodás érdekében oldalirányban is lehet dönteni. A sírollert kezdetben a profi síelők számára fejlesztette ki azért, hogy a nyári hónapokban se maradjanak edzéslehetősé nélkül. A sírollerezés később annyira közkedveltté vált, hogy önálló verseny-szakággá fejlődött és 1986-ban önálló nemzetközi szövetség is alakult , amely később beolvadt a Nemzetközi Sí Szövetségbe. A folyamatos fejlődés eredményeként ma már nemzetközi versenyeket, világkupákat is rendeznek, amelyen a magyar versenyzők is részt vesznek, sőt 1996-ban Zánkán világjátékokat is rendeztek. Az első hivatalos síroller világbajnokságot 2000-ben Hollandiában rendezték és ma már rendszeres magyar bajnokságok is vannak nemcsak a profi versenyzőknek, hanem a legfiatalabbaknak is, ahl az utóbbi években a magyarok szép eredményeket értek el. Magyarországon azért még kevesen űzik ezt a sportot, de aki szeretné kipróbálni, gyakorlatilag bármilyen füves domboldalon, hegyoldalban - például a Normafán - is űzhető, de a sífutók számára is jó kiegészítő. Speciális szakboltokban eszközöket, rollert és síroller botot is beszerezhetünk Egy komplett síroller felszerelés nagyjából a hagyományos sífelszerelésekhez hasonló árfekvésben vásárolható meg, egy jó minőségű kezdő felszerelés 50-60 ezer forintért beszerezhető.