Nehéz lesz az adóbevételi terv teljesítése

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese szerint a 2012-re tervezett 10500 milliárd forint nehezen fog befolyni, ha a gazdaság nem növekszik megfelelően.
Vágólapra másolva!

Bízik az eredményes munkában, de nehéz feladatnak tartja a 2012-re tervezett 10500 milliárd forint adóbevételi terv teljesítését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese. Az összeg több mint 10 százalékkal magasabb a tavalyinál, és egyelőre nem tudni, miként teljesít a magyar gazdaság, befolyik-e a várt összeg a baleseti vagy a játékadóból - mondta sajtótájékoztatón Varga Árpád a Pécsi Pénzügyi Napokon.

Hiába dolgozik a NAV kiválóan, ha a gazdaság nem növekszik megfelelően, nem lesz megfelelő áfabevétel, és egyebek mellett megfelelő jövedelemadó és tb-bevétel sem - mondta a NAV elnökhelyettese. "Vannak remények, hogy lesz akkora növekedés, amivel a költségvetés tervezésekor számoltak, de ne felejtsük el, hogy ez nem automatikus" - tette hozzá.

Varga Árpád rámutatott, hogy az olyan új adók tekintetében, mint a baleseti adó, nincsenek tapasztalatok az előző évekből, így nem tudni, jól tervezték-e meg a bevétel összegét. Hozzáfűzte, hogy bár a játékadó tavaly novemberben a korábbi ötszörösére emelkedett, és a bevételek kezdetben jól alakultak, a "fapados" játékautomaták megszűnésével és a szerveralapúak elterjedésével átrendeződés tapasztalható a szerencsejáték piacon.

Az elnökhelyettes szavai szerint bizakodásra ad okot, hogy a hivatal eddig szinte minden évben tudta, vagy megközelítőleg tudta teljesíteni a költségvetési törvényben foglaltakat.