Bibliát az okostelefonra

Vágólapra másolva!
Nehéz azt mondani a történelmi egyházakról, hogy technokraták lennének, de a maguk óvatos módján használják a technológiai újításokat. Az istentiszteletek és imaórák internetes közvetítésének megteremtése után az okostelefonoknak és a tableteknek is találtak feladatot a vallásos programozók.
Vágólapra másolva!

E-könyv-olvasóval, térképekekkel, internetes oldalak appjaival és offline is működő hasznos szoftverekkel lehet egyedivé tenni az okoselefonokat. Húsvét alkalmából azt vettük szemügyre, hogy az internet nyújtotta lehetőségekkel élő, netes miseközvetítéseket és Skype-os imaórákat tartó egyházak mire használják az okosmobilokat.

A református egyház már az adó egy százalékát kérő kampányában is támaszkodik a kütyükre. Az okostelefonokra a Református appot lehet letölteni, iPadre pedig a nagyobb felbontású Református HD-t. A támogatás kérése mellett az alkalmazás napi bibliai igét kínál, bemutatja az egyház tevékenységét és tagjait.

Több szövegváltozat közül lehet válogatni

Aki az egyház megismerése helyett a Bibliát akarja olvasni, az több programból is válogathat. Az egyik legnépszerűbb az ingyenes And Bible, amiben a protestáns 1975-ös új fordítású Bibliájának szövege található meg. A magyar szöveg mellett számos fordítás, több angol bibliaváltozat és fejlett kereső is van a programban.

Forrás: [origo]
Kedvenceket is kezel az And Bible

A régi Károli-Biblia szövegére vágyók az a BibOIKa nevű, a Protestáns Média Alapítvány által készíttetett programmal jár a legjobban. Telepítés után ebben is egy újabb, a mai nyelven szóló szentírás található meg, ám le lehet hozzá tölteni további szövegverziókat.

Adakozni is enged a katolikus app

Katolikus alkalmazásokból valamivel kisebb a választék, a felhasználó vagy az Evangelium365 nevű appot telepíti fel, vagy e-könyv-olvasó szoftvert keres a telefonjára és arra tölt egy Bibliát. Az Evangélium applikációt Horváth István Sándor zalalövői plébános fejlesztette, aki az idei Smartmobil konferencián is beszélt arról, hogy az egyház felhasználhatja az új eszközöket a munkájában. Az evangélium alkalmazásnak androidos és iPhone-os verziója is létezik, az igék olvasása és kedvencnek jelölése mellett adakozni lehet még benne.

Forrás: [origo]
Névnaptárt és napi igét kínál az Evangélium365 app

A szentírás digitalizálására nem kellett az okostelefonok megjelenéséig várni. Már a Java alkalmazásokat futtatni képes butatelefonokra is voltak e-könyv-olvasó alkalmazások, sőt a Mobilbiblia oldalról olyan appokat is le lehet tölteni, amik ősi Nokiákon és régi Sony Ericsson mobilokon is megjeleníthetővé teszik a Bibiliát.