Elkészült a maces vírus ellenszere

Vágólapra másolva!
Kiadta az Apple a Mac OS X-et futtató gépeket megfertőző Flashback kártevőt eltávolító szoftverét. Az első komoly Macintoshra írt féreg több mint hatszázezer számítógépet fertőzött meg.
Vágólapra másolva!

Megjelent a hivatalos, az Apple által kiadott Flashback-eltávolító eszköz az első komoly Macintoshra írt kártevő ellen. A Flashback trójai ellen több antivíruscég írt szoftvert, ám a felhasználók valószínűleg az Apple-től származó kóddal járnak a legjobban. Az orosz Kaspersky kiberbiztonsági cég már vissza is vonta a saját eszközét, ami a kártevő törlése mellett a felhasználó beállításait is hajlamos volt átállítani.

Elrejtőzött a profik elől a féreg

Az Apple-féle javítófolt tartalmaz egy olyan beállítást is, ami letiltja a weblapokon található Java kódok automatikus futtatását. A Flashback kártevő a Java egyik hibáját kihasználva volt képes elterjedni, és több mint hatszázezer számítógépet megfertőzni.

Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan
Vége a sebezhetetlenség mítoszának, Macre is van vírus

A vírust író kiberbűnözők rettentesen óvatosan jártak el a Flashback megteremtésekor. A kártevő a rendszer módosítása előtt ellenőrzi, hogy vannak-e védelmi szoftverek vagy fejlesztői eszközök a számítógépen. Ha ezek bármelyike megtalálható, akkor nem is telepíti magát, hanem törlődik a rendszerről. A profi felhasználók elkerülésével a lappangási időszakot próbálta meghosszabbítani a Flashback.

Leküzdhető a zombihálózat

Az Apple nem siette el a hiba javítását. Ráadásul a kártevő elterjedéséhez nagyban hozzájárult, hogy a Java sebezhetőséget javító frissítést késve adta ki a vállalat. Míg a Java futtatókörnyezetet fejlesztő Oracle február 14-én kiadta a javított kódot, a Mac OS X-re telepíthető verzió csak április harmadikán vált letölthetővé. A másfél hónapos késés elég volt ahhoz, hogy a Flashback elterjedjen.

A javítás kiadása előtt körülbelül 600 ezer számítógépet fertőzött meg a kártevő. Mivel az Apple felhasználók lelkiismeretesen frissítették a számítógépeiket, ezért a fertőzések száma meredeken kezdett csökkenni. A Norton kiberbiztonsági cég becslése szerint már csak 270 ezer gépet tart megszállva a Flashback. A most kiadott eltávolító eszközzel várhatóan sikerül teljesen leküzdeni a kártevőt.