Szövetségben az e-cigaretta gyártói és forgalmazói

Vágólapra másolva!
Kivárásra játszanak az elektromos cigarettákat forgalmazó cégek és a szakhatóságok is - írja a Népszabadság. A minisztériumban külön szakmai stábot hoztak létre, hogy járja körbe az e-cigaretta szabályozásának kérdését.
Vágólapra másolva!

Elektromos Cigaretta Magyarországi Kereskedőinek Szövetsége (ECMX) néven hoztak létre, jelenleg bejegyzés alatt álló közös szervezetet az elektromos cigaretták gyártói, importőrei és forgalmazói - írta szombati számában a Népszabadság. A lap szerint a minisztérium várhatóan május elején fogadja a piaci szereplők képviselőit.

A lap emlékeztet rá, hogy Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság március eleji állásfoglalásában úgy fogalmazott: az e-cigaretta forgalmazásában a gyógyszerekre vonatkozó szabályoknak kell érvényesülniük, gyógyszerengedélyek nélkül ilyen terméket árulni pedig illegális.

Piaci hírekre hivatkozva a Népszabadság azt írta, a kérdés nincs lezárva, a minisztériumban külön szakmai stábot hoztak létre, hogy járja körbe az e-cigaretta szabályozásának kérdését, a lap azonban úgy tudja, a piaci szereplőkkel egyelőre nem konzultáltak.

A lap megemlíti azt is, hogy a piacon érezhető riadalmat okozott az államtitkárság márciusi fellépése, ezért a cégek egy része nem forgalmaz nikotint tartalmazó terméket, és egyelőre kivár a piacbővítéssel. Ha szó szerint veszik az államtitkárság közleményét, és a gyógyszerekhez hasonló engedélyezési eljáráson kell keresztülmennie az e-cigarettáknak, az elvileg azt jelenti, hogy évekre eltűnne a legális forgalomból a termékkör - írja a lap.