Húsz új programsorozatot indít a Müpa

Vágólapra másolva!
Káel Csaba vezérigazgató által kidolgozott ötéves stratégiai terv értelmében és igazodva a nemzetközi gyakorlathoz, a Művészetek Palotája áttér az évados programszerkesztésre. A 2012 őszétől érvényes műsorfüzet már elérhető. 
Vágólapra másolva!

Ősszel húsz új sorozat indul a Művészetek Palotájában: lesz többek között Évad művésze - elsőként az idén 60 éves Kocsis Zoltán -, és Évad együttese, a 2013-ban ötvenéves Liszt Ferenc Kamarazenekar. Ők egyébként az évad végén másoknak adják át a stafétabotot. A kedd délelőtti sajtótájékoztatón Káel Csaba igazgató azt mondta, hogy az év mottója az, hogy "Horizont". Szerinte a mai válságos helyzetben nehezen igazodnak el az emberek, épp ezért a kultúra és a művészet alkalmas rá, hogy kitágítsa a látóhatárukat.

Az újdonságok közül Csonka András produkció vezérigazgató-helyettes kiemelte azt a hangversenyt, amelyen az Évad művésze és együttese együtt is pódiumra lép, olyan sztármuzsikusokkal, mint Emmanuel Pahud, Perényi Miklós és Louis Fernando Pérez. A nagy karmesterek közül vendége lesz a háznak John Eliot Gardiner, Simon Rattle. A Stuttgarti Barokk Zenekar és Kamarakórus Frieder Bernius vezényletével Bach Máté-passióját szólaltatja meg. A Szentptervári Filharmonikus Zenekar és Jurij Tyemirkanov romantikus műsort ad a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Ugyanitt az Orchestre de Paris Pavo Jaervi vezényletével játszik, Leonidasz Kavakosz Sibelus hegedűversenyét, Vásáry Tamás pedig a Turkish Presidential Symphony Orchestrával Liszt A-dúr zongoraversenyét játssza.

Az újévi koncert hagyománya tovább épül, 2013. január elsején Haydn Az évszakok című oratóriuma a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában hangzik el, Helmuth Rilling vezényletével. A szólisták Marlis Petersen (szoprán), Bernhard Berchtold (tenor) és Bretz Gábor (basszus) lesztnek.

Koprodukciók, kortárs zene, Attila, Debussy

Káel Csaba vezérigazgató hozzáfűzte, a jövőben mindig más oratorikus alkotást tűznek műsorra, mivel a külföldi zenekarok nehezen mozdulnak ki az ünnep alkalmával, több lehetőség nyílik a hazai együttesek számára.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Bryn Terfel fellépése a Művészetek Palotájában (fotó: Pályi Zsófia)

A kortárs zenének is tér nyílik a Müpában, egyebek között John Cage, Ligeti György, Fekete Gyula és Szemző Tibor alkotásai hangzanak el. Ramón Vargas, a neves tenor áriaestet ad. Káel Csaba a koprodukciók létrejöttét tartja a stratégiai elképzelések fontos elemének. A Nemzeti Filharmonikusokkal (NFZ), a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Magyar Állami Operaházzal, a Zeneakadémiával, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal már bejáratott kapcsolatokat nemzetközi térre is kiterjesztik. Solti György születésének 100. évfordulóját az Operaházzal és a Zeneakadémiával közösen ünneplik meg.

Figyelemmel a Verdi-évre a Kolozsvári Magyar Operával együtt mutatják be a ritkán hallható, Attila című operát. A műfaj nemcsak az egyre népszerűbb Budapesti Wagner-napok alkalmával lesz jelen a koncertteremben: az NFZ Richard Strauss-sorozatában is partner a Müpa. A hallgatag asszony és a Capriccio kerül színre októberben, illetve márciusban.

Nemcsak Kocsis Zoltán hatrészes sorozata, hanem Vukán György és trombitás partnere, a virtuóz Belmondo (a filmszínész unokaöccse) szeptemberi koncertje is megemlékezik Debussyről, születésének 150. évfordulója alkalmából.