Vágólapra másolva!
A Cora felvásárlásának jelenleg a jogi része zajlik, de néhány hónap, és már a boltokon is látható lesz az új tulajdonos - mondták el az Auchannál az [origo] kérdésére. Bármilyen közel legyen is egy Auchan bolt, nem zárnak be egy Corát sem.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság a múlt héten engedélyezte, hogy az Auchan felvásárolja a Cora hipermarketeket, létrejöhet a tavaly decemberben bejelentett ügylet.

Gillemot Katalin, az Auchan szóvivője az [origo] kérdésére elmondta, hogy a felvásárlás jogi része a napokban lezajlik, ezt követően kezdik meg a Cora áruházak átvilágítását. "Megvizsgáljuk, hogy a Corákat választó vásárlók miért oda jártak, ezeket az erősségeket megtartva alakítjuk majd át a meglévő hét hipermarketet. Az biztos, hogy egyetlen Cora sem zár be függetlenül attól, hogy a közelben van-e Auchan-egység, vagy nincs" - fogalmazott, és hozzátette: várhatóan néhány hónapon belül a mostani Corák már Auchanként fognak üzemelni, és úgy is fognak kinézni.

Az Auchannak két szempontból is kapóra jött, hogy a tulajdonosok meg akartak válni a Corától. Az francia tulajdonosoknak két érdekeltségük van Magyarországon. Az áruházakat működtető kiskereskedelmi cég mellett a Franciaországban is külön gazdasági társaságként működő, ingatlanokkal foglalkozó Immochan-csoport, amely magyar leánycégének bevétele az ingatlangazdálkodásból, például a butikok, területel kiadásából származik. Az ingatlanportfólió most a Cora-üzletekkel és a kapcsolódó ingatlanokkal jelentősen bővülhet. A csomag értékét másrészt még jobban felértékeli a plázastopról szóló törvény. Ez ugyanis megakadályozza, hogy adott területre új szereplő lépjen be, azaz, aki terjeszkedni akar, az a legkönnyebben felvásárlás útján teheti ezt meg.

A magyar piacra 1997-ben belépő Cora jelenleg három áruházat üzemeltet Budapesten és környékén (Budakalász, Fót, Törökbálint), további egyet-egyet Szolnokon, Miskolcon, Szegeded és Debrecenben. A felvásárlással az Auchannak 8300 dolgozója lesz, és 19 hipermarketet fog működtetni. Az összesített árbevételt nem lehet megbecsülni, mert az Auchan csak a Cora-üzleteket szerezte meg, a Magyar Hipermarket Kft.-től, ám az utóbbi céghez tartozó Match- és Profi-láncot nem.