Céges adományokból újítják fel a pécsi Nick-udvart

Vágólapra másolva!
Új raktárt, nyomdát, gyárat adtak át pénteken magyar tulajdonban álló cégek. Megújul Pécs egyik ékessége, jól megy a legnagyobb hazai pulykafeldolgozónak.
Vágólapra másolva!

A pécsi önkormányzat, a városi vagyonkezelő társaság, civilek és baranyai vállalkozások segítségével felújítják a pécsi belvárosban évek óta zárva tartó Nick-udvart- jelentette be a város fideszes alpolgármestere pénteken. Szakképzett közmunkások végzik el a passzázs térkövezését, újítják fel a villamos rendszert, a homlokzatot, a belső tereket, ehhez az alapanyagokat pécsi vállalkozások ajánlották fel. A munkák végeztével az udvart a pécsi Gerillart Egyesület működteti majd.

A Nick-udvar Pécs belvárosának két legfrekventáltabb részét, a Széchenyi teret és a Király utcát köti össze egy ötvenméteres fedett passzázs formájában. A Zsolnay-család által építtetett, ma a városi vagyonkezelő birtokában lévő ingatlanban korábban egy söröző és kisboltok működtek, valamint rendszeresen tartottak benne kiállításokat. Mára azonban állapota olyannyira leromlott, hogy az udvar bérlői kiköltöztek, és kis idő múlva a gyalogosforgalom elől is lezárták a passzázst.

Uniós támogatásból fejlesztett az acélgyártó

Európai uniós támogatás felhasználásával, 250 millió forintból fejlesztette dunaújvárosi telephelyét a Grabarics Kft., az átadást pénteken tartották. A most átadott üzem könnyű és nehéz acélszerkezetek, ipari csarnokok vázszerkezetének gyártására alkalmas. A jelnlegi létszámmal évi 360 tonna acélszerkezet gyártása lehetséges, és a piaci helyzet függvényében, bővítéssel ez meg is duplázható.

A telephelybővítésre 99 millió forint támogatást nyert a cég. A pályázat tartalmazta az ingatlanon álló közel kétezer négyzetméteres csarnok átépítését, korszerű acélszerkezeti üzem kialakítását, modern fémmegmunkáló gépek megvásárlását, a szárazanyagraktár és a szociális épület kialakítását, valamint az infrastruktúra-fejlesztés befejező munkáit.

Új logisztikai központ a Coopnál

Az Európai Unió 162 millió forintos támogatásával, összesen 462 millió forintos beruházással elkészült az Alföld Pro-Coop Zrt. kecskeméti raktárbázisa. A fejlesztéssel egy több mint 3700 négyzetméteres raktárbázis jött létre, ahonnan a társaság a hálózatába tartozó üzleteket tej- és húskészítményekkel, előhűtött baromfival, valamint mélyhűtött élelmiszerrel látja el.

A kecskeméti központú társaság a Coop Gazdasági Csoport regionális nagykereskedelmi központjaként koordinálja a hozzá tartozó mintegy 500 kiskereskedelmi egység kereskedelempolitikáját, és nagykereskedőként döntően hazai termékekkel látja el őket.

Zöldmezős nyomdaberuházás Sopronban

Átadták a Palatia Nyomda és Kereskedelmi Kft. új, speciális kötészeti technológiával felszerelt nyomdáját Sopronban pénteken. Az ipari parkban megvalósult százmillió forintos zöldmezős beruházáshoz 28 millió forint uniós támogatást nyert el társaság - mondta Radek József ügyvezető igazgató az MTI-nek. Hatszáz négyzetméteres csarnokot építettek, oda telepítették az időközben szűknek bizonyult Scarbantia Nyomda gépeit.

A győri székhelyű Palatia tavaly 960 millió forintos forgalmat ért el. Radek József az osztrák piaci jelenlét szélesítésére lát rövid távon lehetőséget, különös tekintettel azokra a területekre, ahol manuális munkára van szükség. A Palatia tavalyi forgalmának több mint 10 százaléka származott osztrák exportból.

Jól megy a Gallicoopnak

Tavaly 31 milliárd forintos árbevétellel zárta az évet, a magyar baromfiipar meghatározó vállalata, a szarvasi székhelyű Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. Ez 13,6 százalékos forgalomnövekedést jelent 2010-es 27,3 milliárd forintos árbevételhez képest - közölte a társaság.

A szarvasi cég 2011-ben 37 231 tonna élőpulyka felvásárlással a teljes hazai baromfitermelés 9,3 százalékát, valamint a pulykatermelés 40 százalékát adta. A Gallicoop 2011-ben 23 637 tonna pulykahúst értékesített. A társaság belföldi piaci részesedését 43 százalékra növelte az előző évi 40,4 százalékról, közben az exportból származó árbevétele 26 százalékkal emelkedett.