Mintha egy másik bolygón lennénk - mesél a Trónok harca Havas Jonja

Trónok harca Havas Jon Kit Harington
Vágólapra másolva!
Az HBO az amerikai premier másnapján, hétfőnként adja feliratosan a Trónok harca második évadját, melyben többek között Havas Jon is visszatér. Az őt alakító Kit Harington szerint karaktere személyiségét nagyban meghatározza, hogy fattyú, és úgy véli, a második évadban a fiú valójában cserbenhagyja a családját. A színész a forgatáson majd' megfagyott, miután nem egyszer mínusz harmincöt fokos hidegben vették fel a jeleneteket; közben alig várta, hogy Jeff Bridgeszel dolgozhasson.
Vágólapra másolva!

Hol tart Havas Jon a második évad elején?

Az első évad végén azt látjuk, hogy elhagyja választott otthonát, a Falat. Senki nem tudja pontosan, mi van a Falon túl, úgyhogy olyan területre követhetjük Jont, amit sem ő, sem az Éjjeli Őrség, sem pedig a nézők nem ismernek. Annyit biztosan el lehet mondani, hogy ez a hely roppant barátságtalan és nagyon, nagyon hideg.

Mit lehet még tudni arról, hogy mi fekszik a Falon túl?

Alisser Thorne mesél az első évadban arról, hogy mennyire lehetetlen ott élni, és most ebbe a világba merészkedünk be. A hely misztikusságát a Vadak és a Mások adják, akikről nem lehet túl sokat tudni, de Jon azt így is nagyon jól tudja, hogy ez nem lesz számára egy könnyű utazás. Miközben az egész világ széthullik a háborúban, Jon maga indul el egy rettenetes helyre.

Az első évadban Jon még délnek indulna, hogy csatlakozzon féltestvéréhez, Robbhoz, de aztán az ellenkező irányt választja. Mi lesz a családi szállal?

Jon valójában cserbenhagyja a családját. A testvérei mindig ott lesznek a szívében, Robb háborúján is sokat gondolkodik, de most más számára az első. A saját harcát kell megvívnia. Világos döntést hoz, miközben háttérbe kell szorítania az iránti aggodalmát, hogy valami történik a családjával - ami igazán nem egyszerű.

Az Éjjeli Őrség többi tagjával sosem volt problémamentes a kapcsolata. Ez merrefelé halad a második évadban?

Az Éjjeli Őrség természetesen egy nagyon jó bázis ahhoz, hogy az ember olyan társakat találjon, akikben a végsőkig megbízhat. Csakhogy Jon a parancsnok személyes segédje, így eléggé elszigetelt helyzetben van, és mindig van egyfajta feszültség közte és a csapat többi tagja között. A második évadban azonban teljesen új helyzetbe csöppennek ezek a férfiak, aminek köszönhetően például Jon és Samwell viszonya is sokat változik.

A Trónok harca már-már kultikus sorozattá vált. Mit szól a rajongói reakciókhoz?

Azt hiszem, kicsit naiv voltam, amikor belekezdtünk ebbe az egészbe. Nem gondoltam bele, hogy ennek a történetnek már a pilot elkészítése előtt óriási rajongói bázisa volt, nem egy új sorozatról volt szó - legalábbis olyan értelemben nem, hogy a nézők már az indulás előtt ismerhették a történetet. Minden egyes karakterről megvolt az elképzelésük, és az egyik legnagyobb dicséret, amikor azt mondják, hogy most már én jelenek meg a fejükben, ha Havas Jonról olvasnak.

HBO
HBO

Találkozott extrém rajongói megnyilvánulásokkal is?

A Comic Conon (a popkultúra számos területére, így képregények és videojátékok mellett a tévére is kiterjedő rajongói találkozó - a szerk.) volt egy érdekes élményem: épp dedikáltam, és ahogy írtam alá a különféle tárgyakat, nagyon ritkán néztem fel, nem is igen láttam, hogy éppen ki jött oda hozzám. Egyszer csak viszont azt láttam, hogy én állok magam előtt - vagyis egy rajongó, aki Havas Jonnak öltözött be, teljesen úgy nézett ki, mint ő.

Inkább könnyebbség, vagy inkább nehézség, hogy a karaktere a könyvekben is létezik?

Már a Hadak útján című színdarabban is szerettem, hogy van egy korábban megjelent szöveg a sztori mögött, és ez most sincs másként. A Trónok harcá-nál több kollégám direkt nem olvassa el az eredeti könyveket, szigorúan csak a forgatókönyvre akar támaszkodni. Én azonban úgy vagyok vele, hogy szeretnék minél többet megtudni a karakteremről, a könyvek pedig rengeteg plusz információval szolgálnak.

Ön szerint mi Jon fő motivációja? Miért éli az életét éppen úgy, ahogy?

Életének központi kérdése, hogy a világ mit kezd azzal, hogy ő fattyú - nehezen érti, hogy egy olyan dolog miatt ítélik el, amiről ő egyáltalán nem tehet. Azt sem érti, hogy a mostohaanyja miért utálja őt ennyire. Szeretné megtalálni az igazi anyját, de azok alapján, ahol most áll a sztori, szerintem soha nem fogja. Mindenáron bizonyítani akarja a világ felé, hogy ér annyit, mint azok, akik rendes családban nőttek fel.

HBO
HBO

Hol forgatták a Falon, illetve a Falon túl játszódó jeleneteket? Hogy érezte magát ezeken a helyszíneken?

Alapjában véve állandóan fáztam. Az első évadot Belfastban forgattuk, ahol meglepően hideg tud lenni - volt olyan, hogy párunk lábán fagyásnyomok jelentek meg. A második szezonra áttettük a székhelyünket Izlandra, ami ebből a szempontból még rosszabb volt. A kosztümök egyáltalán nem tartottak minket melegen, hisz az elsődleges funkciójuk az, hogy jól mutassak a képernyőn. Izlandon nem volt ritka a mínusz harmincöt fokos hőmérséklet sem, ami miatt sokszor csak fél napokat dolgoztunk, mert tovább egyszerűen nem lehetett elviselni azt az irtózatos hideget.

Volt azért valami jó is a forgatásban?

Persze, hisz Izland amúgy gyönyörű hely, mindenkinek ajánlom, hogy ha van rá módja, látogasson el oda. A táj földöntúli, sehol egy fa, sokszor úgy éreztem, mintha a holdon járnék. Volt egy jelenet, amelyet egy tó partján akartunk felvenni, de amikor odaértünk, kiderült, hogy a víz teljesen befagyott - úgyhogy végül is a tó jegén forgattunk, ami szintén olyan érzés volt, mintha egy másik bolygón lennénk.

A Trónok harca mellett dolgozik még valamin?

Igen, a Warner Brothersszel dolgozom a The Seventh Son című mozin. Nagyon izgatott vagyok, mert Jeff Bridges is játszik a filmben, sőt két hétig kizárólag vele fogok csak forgatni. Régóta felnézek rá mint színészre, most pedig ketten dolgozunk egy filmen, alig várom már, hogy elkezdődjön.

------------------------------

Az interjú angol nyelvű leiratát az HBO Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre, magyarul az [origo]-n olvasható először.