Így száguld egy viharos zivatarzóna a tenger felett

front vihar
Vágólapra másolva!
A brazil partok mellett naplementekor megörökített vöröses felhők egy úgynevezett kifutószél-frontban jelentkeztek, amely viharos széllel és intenzív cspadékhullással járt együtt.
Vágólapra másolva!

Kifutószél-frontnak (vagy zivataros kifutószél-frontnak) is nevezik azt a látványos jelenséget, amikor az intenzív csapadéktevékenység erős lefelé irányuló áramlást kelt a zivatarfelhő alatt. Az így keletkező, lefelé fújó szél a felszínen szétterül és oldalra áramlik, amihez esetenként görgőfelhők is kapcsolódnak - még ijesztőbbé téve a látványt.

Forrás: Andreas M. van der Wurff
Brazília partjainál készült felvétel egy hidegfrontról 2009. szeptember 8-án. A kép nagyméretű változatának letöltése (Andreas M. van der Wurff)

A fenti felvételt a napokban a NASA Earth Science Picture of a Day oldalán a nap képének választották. A szerző elmondása szerint a front érkezése előtt még csak enyhe szellő fújt, majd néhány perccel később már közel 100 kilométer/óra sebességű szélvihar tombolt. A front megérkezésével a levegő gyorsan lehűlt, az eső zuhogni kezdett, és néhány órával később enyhült csak az idő. A felhő méretét jól szemlélteti, hogy a kép bal széléhez közel egy nagy konténerszállító hajó is azonosítható, igen apró látszó méretben.

Egy látványos kifutószél-front az amerikai Oklahoma területén