Kovács Mária: A tudásom alapján az olimpián a helyem

Vágólapra másolva!
Elutazott a magyar nőiökölvívó-válogatott az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra Kínába, ahol a Londonban bemutatkozó három súlycsoport - 51, 60 és 75 kg - nyolc-nyolc kvótáját lehet megszerezni. Ehhez súlycsoportonként a legjobb négy európai ökölvívó közé kell jutni.
Vágólapra másolva!

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke és Kovács László szövetségi kapitány egyaránt úgy véli, ha ez a fiatal, tapasztalatlan csapat egy kvótát szerezne a világbajnokságon, azzal nagyon elégedett lenne.

"Nagyon fiatal és tapasztalatlan ez a társaság, így csak akkor van esélyük valamilyen eredményt elérni, ha nagyon kedvező a sorsolásuk, például az elején nem találkoznak hazai versenyzővel. Túlzott elvárásaink nem lehetnek velük szemben, az olimpiai szereplésre, vagy egy érem megszerzésére talán Kovács Máriának van esélye a múltja, az eredményei és a tudása alapján, de ő is 11 kilót fogyasztott a kvalifikációs hely reményében. Ha egy kvótát szereznénk Kínában, akkor nagyon elégedett és boldog lennék" - fogalmazott Csötönyi.

Hasonló a véleménye Kovács Lászlónak is, aki szerint ez a csapat inkább a következő, 2016-os olimpiára érhet be. Éppen ezért több olyan versenyzőt is kivittek Kínába, akiknek elsősorban a tapasztalatszerzés lesz a feladata.

"Természetesen az mindenkitől elvárható, hogy a ringbe belépve a maximumot nyújtsa. Nem szeretnék senkire sem terhet rakni. Amióta kiderült, hogy mely súlycsoportok debütálnak Londonban, elképesztően felerősödött ezeknek a mezőnye. Az elmúlt időszakban a környező kategóriákból vagy felerősödtek, vagy éppen lefogyasztottak a legjobbak azért, hogy részt vehessenek az olimpián. Éppen ezért a világbajnokságon hatalmas bravúrt jelentene a magyaroktól, ha sikerülne kvótát szerezniük" - jelentette ki a szövetségi kapitány.

A magyar válogatott legrutinosabb és egyben legeredményesebb tagja, Kovács Mária két világbajnoki és három Európa-bajnoki címét még 86 kilóban érte el, és az olimpia miatt fogyasztott be a 75 kilogrammos kategóriába.

"A londoni indulás miatt vállaltam ezt a fogyasztást, és nem állítom, hogy könnyen ment. 2010-ben a világbajnokságon már az új súlycsoportomban lettem bronzérmes, és azóta odafigyelek a súlyomra, így ezzel nincs is már gondom. A tudásom alapján bele kell, hogy férjek a négy legjobb európai közé, ám nem szabad elfeledkezni arról, hogy a felső súlycsoportok szinte valamennyi klasszisa 75 kilóban indul" - közölte Kovács Mária, aki eddig 10 érmet nyert a különböző világversenyeken, kétszer lett az EU bajnoka, valamint 11 alkalommal győzött a magyar bajnokságon.

Az olimpiai súlycsoportok közül a legkisebbek között szerencsét próbáló Ancsin Katalin tavaly lépett fel mostani súlycsoportjába, és az elmúlt időszakban sikerült is beleerősödnie az 51 kilós mezőnybe.

"Sajnos az 51 kilós mezőnyben egyértelműen Európa viszi a prímet, így még akkor is nagyon nehéz lesz kivívni a londoni kvótát, ha a sorsolásunk ezúttal szerencsés lesz. Hiszek magamban és az elvégzett munkában, és azt vallom, ha fejben végig ott leszek a kínai világbajnokságon, akkor kvalifikálom magam a londoni játékokra" - jelentette ki Ancsin, aki akkor lesz igazán biztos londoni utazó, ha bejut a legjobb négy közé.

A női válogatott 60 kilós reménysége, Szabó Beáta. Az több nemzetközi versenyen dobogón végzett Eb-5. ökölvívó szerint szerencsés sorsolással odaérhet a legjobbak közé.

"Visszafogott várakozással várom a kvalifikációs versenyt, hisz a női ökölvívás legkeményebb súlycsoportjában kellene bejutnom a négy legjobb európai közé a londoni kvótáért. Természetesen egy pillanatra sem adom fel a harcot, hisz egy kedvező sorsolással bármi megtörténhet" - állította Szabó Beáta.

A kínai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon részt vevő magyar válogatott
48 kg: Böde Anita
51 kg: Ancsin Katalin
54 kg: Némedi Varga Csilla
57 kg: Nagy Kornélia Kitty
60 kg: Szabó Beáta
64 kg: Csősz Nikolett
69 kg: Nagy Bianka
75 kg: Kovács Mária
81 kg: Nagy Tímea
+81 kg: Szatmári Petra