Tökfőzelék

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 20 perc



Alapanyagok:

  • 1/2 kg vajtök
  • fél fej apróra vágott vöröshagyma
  • 2 dl tejföl v. 2 dl tej v. 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • ecet, fűszerpaprika opcionális
  • 1 csokor kapor apróra vágva

A tököt megpucolom és legyalulom vagy lereszelem. Besózom és félreteszem 10 percre, hogy kiengedje egy kicsit a levét.
Egy lábosban olajon megpirítom a hagymát. Itt meg lehet hinteni némi fűszerpaprikával, ha a narancssárga főzeléket szeretjük.
Tejjel, a saját levével is felönthetem, de tejszínt, tejfölt is tehetek bele (a képen), a lényeg, hogy lepje el a tököt. Pár percig rotyogtatom, belekeverem a kaprot.
Hidegen vagy melegen, ecetesen vagy ecet nélkül tálalom.