Vágólapra másolva!
Mesterséges tavat fotóztak az űrállomásról, amely egy ősi folyómedret tölt ki. A látványos felvételen megfigyelhető, miként kanyargott egykor a mélyedést létrehozó folyó a területen.
Vágólapra másolva!

A Powell-tó (Lake Powell) egy mesterségesen kialakított állóvíz, amelyet a Colorado-folyó felduzzasztásával hoztak létre az Egyesült Államokban. A száraz vidéken elterülő Glen Canyon mélyedésének egy részét foglalja el a nagy tó, amely 1963-ban, a Glen gát kialakításával kezdett feltöltődni. A 216 méter mély kanyon feltöltése 17 évig tartott, ennek végén alakult ki a Powell-tó mai állapota. A tó vize átlagosan 40 méter mély, és vizét főleg mezőgazdasági célra használják, de emellett a terület kedvelt üdülőövezet is.

Forrás: NASA
A Powel-tó a Nemzetközi Űrállomásról 2012. április 30-án készült felvételen.
A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

A víztükör látványa a mélységtől és a felszín hullámzásától, valamint a megfigyelő és a Nap térbeli helyzetétől is függ. Kedvező esetben a tó vízfelületén megcsillan a napfény, ezért ott világosabbnak mutatkozik. Érdemes megfigyelni továbbá, hogy a Colorado folyó milyen látványos kanyarokat hozott létre a területen. A kép közepétől kissé balra egy lefűződött, ma már száraz kanyarulat (meander) is azonosítható, amely néhány ezer éve jött létre. A sok mellékág pedig mint "apró nyúlvány" figyelhető meg a területen.

http://www.youtube.com/v/2y-fHf1R3rU?version=3&hl=hu_HU

Repülés a Powel-tó felett