Elnézést kérnek a megtévesztett magyar vitorlázótól

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF) hibája miatt Karé Réka kedden azt hihette, hogy kijutott az olimpiára Laser Radialban. Mint később kiderült, a szövetség az előzetes számításaiból kifelejtette az uruguayi kvótaszerzőt, és jelezte, Karé Rékának a múlt heti világbajnokságon az ezüst csoportban elért nyolcadik helyezése mégsem jelent olimpiai szereplést a számára. A versenyző sejtette, hogy nem igaz a hír, tíz percig azonban mégis elhitte, hogy összejött a kvalifikáció. A Nemzetközi Vitorlázó Szövetség eseményszervezője, Alastair Fox az [origo]-nak megígérte, hogy személyesen kér majd elnézést Karé Rékától.
Vágólapra másolva!

A 24 éves vitorlázónak gyanús volt, hogy így nem lehet kvótát kapni, ennek ellenére néhány percig azt gondolta, hogy tényleg ott lesz Londonban. "Tudtam, hogy ez nem így működik. Ha valaki visszalép, akkor nem kapja meg automatikusan a soron következő ország a kvótát, hanem egy bizottság dönt" - nyilatkozta az [origo]-nak Karé Réka.

"Ezért egy kicsit meglepődtem, de olyan sokan mondták, hogy biztosnak tűnt, tényleg ott lehetek, ezért először nagyon örültem, de ez csak tíz percig tartott."

A vitorlázó jól ismeri azt az uruguayi versenyzőt, aki a nemzetközi szövetség weboldala szerint visszalépett. "Beszéltem vele, és azt mondta, hogy nem lépett vissza - eddig tartott az örömöm" - tette hozzá Karé, aki szerint hasonló érzés lehet az övé ahhoz, mint amikor valakinek kihúzzák a számait a lottón, de elfelejti megvásárolni a szelvényt.

"Ugyanúgy rossz érzés volt, amikor a múlt heti vb-n jól álltam, olimpiai szinten belül voltam, és már eléggé optimistán álltam a kvótaszerzéshez, ám az utolsó napot elrontottam, végül öt ponton múlt a kvalifikáció. Utána volt még egy óvásunk, akkor megint nem tudtam, mi lesz egy napon keresztül. Még most is bizakodom, de már nem is tudom, hogy miben" - árulta el a vitorlázó.

Karé Réka úgy tudja, mivel a Laser Radial hajóosztály kiemeltnek számít az olimpián, ezért még extra helyeket szeretnének kiosztani, de lehet, hogy ezt a feltörekvő nemzetek kapják majd meg. "Nálunk azonban Berecz Zsombi révén már van egy indulónk, szóval nem tudom, hogy mennyi lehet az esélyem."

Ezzel együtt a sportolónő reméli, hogy a mostani esete javítja a zöldkártyás esélyeit. A mai nap történésein nehezen teszi túl magát, mert már rosszul bírja, hogy mindig új dolgok derülnek ki az esélyeiről, és egyszer fenn van, egyszer pedig lenn.

Az [origo] írt a Nemzetközi Vitorlázó Szövetségnek, amely megerősítette, hogy hétfőn megkereste a magyar szövetséget, hogy elfogadja-e az olimpiai kvótát a Laser Radial osztályban. Amint kiderült a hiba, hogy mégsem juthat kvótához Magyarország, az ISAF azonnal elnézést kért a magyaroktól.

Alastair Fox szervező válaszlevelében kiemelte: nincsen közvetlen elérhetősége Karé Rékához, de személyesen is elnézést fog tőle kérni.

A magyar vitorlázó további olimpiai esélyeiről csak annyit tudott mondani, hogy a kvalifikációs rendszer szabályai pontosan meg vannak határozva, így méltányosságból Karé Réka nem kaphat kvótát. Ha azonban valaki visszalép, akkor lehet esélye arra, hogy mégis kijusson az olimpiára.

Az ISAF elküldött az [origo]-nak egy dokumentumot, amelyben megnézhető, hogy a fel nem használt kvótákat miként lehet megszerezni.