A jogalkotó még nem ad lehetőséget az ivarsejt-adományozó megismerésére

Vágólapra másolva!
Abban a tekintetben, hogy Magyarországon ki lehet ivarsejtdonor viszonylag egyértelműek a jogszabályok, ám a donor anonimitása az egyik legizgalmasabb kérdés lesz az elkövetkezendő időszakban a magyar jogalkotó előtt - a nyugati világban ugyanis a hazaihoz képest jóval megengedőbb a jogi szabályozás. Hasonlóan vannak nyitott kérdések az egyedülálló nőkre vonatkozó szabályozásban is.
Vágólapra másolva!

Ivarsejtet bármely - reprodukciós eljárás céljából történő adományozás esetén 35. életévét be nem töltött - cselekvőképes személy adományozhat, vagyis, donor lehet minden tizennyolc és harmincöt év közötti férfi. A követelmények, a szűrővizsgálatok nagyon szigorúak, a donornak jelentkezők valamivel több, mint tíz százalékát találják alkalmasnak, és jóformán évről évre romlik, nem tudunk jobb szót, a "minőség."

Nemzőszervi vizsgálat után virológiai, bakteriológiai, genetikai, pszichológiai, majd további laboratóriumi vizsgálat következik. Ezek a komoly követelmények rendben is vannak, és ha a kandidátus megfelel, bekerül a donor adatbankba. A jelenlegi magyar jog szerint névtelenül, kód alapján. Megismerésére nincs mód - szemben más országok gyakorlatával.

Magyarországon a hímivarsejt donációt törvény, és egészségügyi rendeletek szabályozzák. A jelentkező fiatalemberekkel szemben az elvárások szigorúak, és megfelelnek az Európai Unióban elvárt feltételeknek. A jelentkezők általában diákok, elsősorban felsőoktatási intézményben tanulók, és ezeken a helyeken fordulnak elő leggyakrabban az erre vonatkozó hirdetések.

Pénzt keres a donor vagy sem?

Az ellentmondásos szabályozás szerint a donornak nem fizetnek, ám költségtérítésre tarthat igény. A törvény a következőt mondja: ivarsejt adományozásáért ellenérték nem kérhető és nem adható. Ám az adományozónak az adományozással összefüggő szükséges és igazolt költségeit, valamint jövedelem kiesését meg kell téríteni.

Az ivarsejtek rendelkezésre bocsátása során biztosítani kell, hogy az ugyanazon ivarsejt-adományozótól származó utódok száma különböző személyeknél elvégzett reprodukciós eljárások során se haladja meg a négyet. Egy reprodukciós eljáráshoz csak ugyanazon adományozó ivarsejtjei bocsáthatók rendelkezésre. Ez pedig azt jelenti, hogy az adományozó több tízezer forintot kereshet.

Az egészségügyi szolgáltató az adományozott és általa elfogadott ivarsejteket a felhasználásig fagyasztva tárolja, ennek időtartama adott esetben korlátozható. A korlátozott időtartamig tárolható ivarsejteket a tárolási idő lejártát követően meg kell semmisíteni.

Az életkor és élettárs

Magyarországon 2005 óta donormintát nem csupán olyan házaspár igényelhet, amennyiben orvosilag bizonyított a férfi terméketlensége, hanem egyedülálló nő is, "amennyiben életkora vagy egészségi állapota (meddőség) következtében gyermeket természetes úton nagy valószínűséggel nem vállalhat." Itt pedig jönnek a kérdések, mert joghézag van a magyar szabályozásban, és nincs pontosan megjelölve az életkor. Ha valaki betöltötte a negyvenet, még elküldhetik arra hivatkozva, hogy természetes úton születhet gyermeke.

További pontatlanság: akinek házastársi (élettársi) kapcsolata a reprodukciós eljárás megkezdését követően szűnt meg, szintén igényelhet a donorral való mesterséges megtermékenyítést. Ám olyasmiről sokat hallani, akár városi legendaként, akár nem, hogy a nő jó barátja, ismerőse egy jognyilatkozattal segít a baba után vágyónak.

Anonimitás vagy sem?

Az ivarsejtek kiadásának körülményeiről, a felhasználás szerint érintett személyek adatairól az ivarsejtek tárolását végző egészségügyi szolgáltató tájékoztatást nem adhat, az adatokat nem továbbíthatja, és nem hozhatja nyilvánosságra. Természetesen, léteznek előírások. Így a felajánlás az adományozónak az ivarsejt elfogadására jogosult egészségügyi szolgáltatóhoz vagy kutatóhelyhez intézett írásbeli adományozó nyilatkozatával és az intézményben az ivarsejtet tartalmazó anyag levétele céljából történő személyes megjelenésével történhet.

Nagyon fontos, az adományozó nyilatkozatnak tartalmaznia kell az adományozó nevét (családi és utónév, leánykori név), anyja leánykori nevét, lakcímét, születési idejét, nemét, külsődleges testi jegyeit, a felajánló előtt ismert megbetegedéseit, hiába vannak egyébként teljesen anonim donorok Magyarországon, hiába ír elő a törvény anonimitás, az egészségügyi szolgáltatónak tudnia kell bizonyos adatokat.

Szemben például egyes skandináv országok gyakorlatával, nálunk nem lehetséges a fényképes "megtekintés." A dossziéban három tucat paraméter alapján leírják a donort, ebből kell választani például egy házaspárnak. Nagyon érdekes tapasztalat, hogy utóbbiak számos esetben azt szeretnék, ha a donor a férjre hasonlítana. Hogy miért? Ne szólják meg őket az ismerősök, vörös hajó szülőknek ne legyen koromfekete hajú gyermeke.

Két alapjog egyébként mindenképp szemben áll egymással. Létezik egy húsz éve megszületett ENSZ-egyezmény a gyermekjogokról, amely szerint minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy megismerje a szüleit. A másik, ezzel versengő alapjog azonban a donor magánszférához való joga. Akik erre hivatkoznak, azt mondják, mi történik akkor, ha valaki egyetemista korában tett valamit, és húsz év múlva - szolid családapaként - ezzel kénytelen lesz szembesülni?

Az egészségügyi törvény Magyarországon egyértelmű, a donor ellen apasági per semmilyen esetben nem indítható. Ám nem mindenütt van ez így, a svéd legfelsőbb bíróság gyermektartás fizetésére kötelezett egy donort. Az ítélet azért tűnik finoman fogalmazva is meghökkentőnek, mert egy leszbikus házaspárnak adományozott, akik utóbb szétmentek, és a gyermeket nevelő keresetet nyújtott be a gyanútlan férfi ellen. Akik az anonimitás mellett érvelnek, azok azt hangsúlyozzák, hogy amikor Nagy-Britanniában megszüntették a donorok anonimitását, súlyos hiány lépett fel - sokan döntöttek úgy, ilyen körülmények közt inkább más pénzkereseti lehetőség után néznek.

Előrelátók és segítők

Ám nem csupán arról van szó, hogy egyetemisták segítenek úgymond. Akadnak olyanok, akik egy betegség lehetőségével számolva, egyszerűen csak korukra, jövőjükre gondolva kérik a "tartalékolás lehetőségét." Egészségügyi okból szakorvosi javaslat alapján, illetőleg egyéb indokolt kérelemre ivarsejtek fagyasztva tárolás céljából cselekvőképes személytől későbbi, a letevő saját felhasználása céljából is átvehetők. Előírás: letétként kizárólag a letevő saját és személyesen átadott ivarsejtjei vehetők át. Olyanok is akadnak, akik egyszerűen csak segíteni szeretnének, mert családjukban előfordult már hasonló élethelyzet. Akad, aki ingyen kivizsgálást szeretne ily módon tető alá hozni, és az eljárás közben egyszerűen visszalép.