Autóbalesetből véres romantika

Some Ember amerikai zenész kazettájának borítója
Vágólapra másolva!
A Some Ember letölthető lemeze autóbalesetből, fájdalomcsillapítók hatására született. A giccses szintis slágerek és a dark önmarcangolás világa keveredik rajta, zavarbaejtően vonzó módon.
Vágólapra másolva!

Dylan Travist biciklizés közben elütötte az autó, elég sok időt kellett ágyban töltenie. A biztosítótól kapott pénzt mind szintikre költötte, amiken soha nem játszott korábban, pedig amúgy több együttesnek is tagja volt. "Ilyen az a zene, amit akkor írsz, ha sokat nyomod az ágyat és rengeteg fájdalomcsillapítót tömsz magadba. Na jó, legalábbis én ilyet írtam" - jellemezte Travis a Some Ember művésznéven kiadott Hostel Of Lost Light című lemezét. Ezt a Crash Symbols jónevű kazettakiadó jelentette meg, itt meg lehet hallgatni és megvenni kazettán, innen pedig ingyen letölthető az egész.

A Hostel Of Lost Light véresen romantikus balladákat tartalmaz, valahol a giccsesen érzelmes szintis slágerek és a darkos önmarcangolás között - mármint tényleg slágeres, de azért eléggé zavarbaejtő az, amikor bemásznak ezek a dallamok a fülünkbe. A vízválasztó nyilván Dylan Travis már-már operai éneke, amiben keverednek a flitteres ruhában (naná, hogy:) őszinte érzelmeiről éneklő bájgúnár eltúlzott gesztusai az éjfekete ruhában (naná, hogy:) őszinte érzelmeiről éneklő goth sztár eltúlzott gesztusaival - ám az egészben még sincs irónia, sőt, távolságtartás sem. Nyilvánvaló, hogy az után a kor után vagyunk, amikor mindez végleg viccessé lett; hogy az énekes tehetne egy lépést hátra és röhöghetne az egészen - de nem teszi. (Kissé távoli asszociációval Antony eltúlzott érzelmessége juthat eszünkbe; illetve én elég sok Dead Can Dance-t hallok benne, mármint nem Lisa Gerrardot, hanem Brendan Perry-t.) A retrós szintik és monumentális dobgépek által játszott kíséretben pedig nem az a furi, hogy kissé koszos-ködös, hideg és házilagos a megszólalás; nem is a háttérben lebegő, nyomasztó ambientes függönyök és az időnkénti torzulások. Hanem az, hogy a zene pont egy kicsivel lassabb, mint amilyennek "lennie kellene"; amitől ugyan vontatott lesz, de ez nem csökkenti, hanem éppen hogy növeli a hatását.

A Some Ember bemutatkozásával ha nem is voltak tele a blogok, azért sok helyen írtak róla. Egyesek szerint remekmű; ha talán ez túlzás is, az biztos, hogy nagyon hatásos és minden nyíltan bevallott hatásával együtt eredeti zene.