Egyre gyakrabban a nagyszülők igénylik a gyest

Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy a gyermek szülei vissza tudjanak állni a munkába, és ily módon jobban biztosítható legyen a család bevétele, a tapasztalatok szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy a gyermekgondozási segélyt a gyermek valamelyik nagyszülője igényli - számolt be tapasztalataikról az [origo]-nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A gyermekgondozási segély szabályait a családok támogatásáról szóló, 1998. évi LXXXIV. törvény szabályozza. Ennek értelmében, akár a gyermek szülője, nevelőszülője, gyámja, vagy nagyszülő három fő feltétel esetén lehet jogosult gyermekgondozási segélyre.

A D.A.S.JogSzerviz szakértője rámutatott: egyre gyakrabban fordul elő, hogy a gyest a gyermek valamelyik nagyszülője igényli, annak érdekében,hogy a gyermek mindkét szülője vissza tudjon állni a munkába, és ily módon jobban biztosítható legyen a család bevétele és megélhetése.

A nagyszülő akkor jogosult a gyesre, amennyiben a gyermek az első életévét betöltötte és a nevelése nem a szülőktől elszakítva, hanem velük egy háztartásban történik, valamint, ha a gyermek szülei írásban nyilatkoznak a Magyar Államkincstár felé, hogy a gyes ellátásról lemondanak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy ezt az ellátást a megnevezett nagyszülő igényelje.

Ezek az együttes feltételek sajnos önmagukban mégsem elegendőek ahhoz, hogy az érintett nagyszülő a gyest meg is kapja - húzta alá dr. Burján Zsuzsanna. Ugyanis a törvény további feltételként írja elő, hogy nemcsak a nagyszülőnek, de ezzel párhuzamosan a szülőknek is meg kell felelnie az ellátásra való jogosultság feltételeinek.

Az ellátásra jogosító feltételek

A gyermekgondozási segély egyébként vagy a gyermek három éves koráig, vagy ikergyerekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, vagy tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek tízedik életévének betöltéséig vehető igénybe. A gyermekgondozási segélyben részesülő szülő nem folytathat keresőképes tevékenységet a gyermek egy éves koráig.

A gyermek egy éves korát követően azonban a szülőnek már lehetősége van arra, hogy akár részmunkaidőben, de heti 30 órát nem meghaladó időtartamban munkát végezhet. Abban az esetben, ha a szülő távmunkában dolgozna, akkor ez a heti harminc órás időtartam nem áll fenn.

Az ikrek szüleire speciális szabály vonatkozik, ugyanis az ikrek egy éves korát követően, a fenti időkorlátozásra tekintet nélkül munkát végezhetnek, azzal, hogy "az ikergyermekek számától függetlenül az egy gyermek után járó összegű gyermekgondozási segélyre jogosult". A tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermekek szülei szintén időkorlát nélkül dolgozhatnak a gyermek egy éves életévének betöltését követően - emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A kérelem benyújtása

A formanyomtatványon kitöltési útmutató is található, amely tartalmazza az egyes rovatokhoz tartozó magyarázatokat, valamint az igénybejelentéshez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét. A formanyomtatvány ingyenes. A gyermekgondozási segély iránti igényt elbíráló szerv: szülő esetében a Magyar Államkincstárnak az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyei igazgatósága, illetve, ha az igénylő munkahelyén működik ilyen, akkor a családtámogatási kifizetőhely.

Nagyszülő igényét kizárólag a Magyar Államkincstárnak az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyei igazgatósága bírálja el. Az ellátást az igény késedelmes benyújtása esetén, visszamenőleg legfeljebb két hónapra, az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani, ha a jogosultsági feltételek ettől az időponttól kezdve fennállnak.

A gyes összege

A gyermekgondozási segély alanyi jogon jár. Összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. Töredékhónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár. Jogosult rá a szülő, nevelőszülő, gyám a saját háztartásában nevelt gyermek harmadik életévének betöltéséig, ikergyermekek után a gyermekek tankötelessé válása évének végéig, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek tízedik életévének végéig.

A gyes melletti munkavégzés lehetőségét heti harminc órára korlátozták úgy, hogy a gyes-t igénylő a gyermek egyéves koráig egyáltalán nem vállalhat munkát, a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat munkavégzést, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.

Egy gyermek esetén a gyes összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, amely idén 28.500 forint. A gyermekgondozási segély havi összege ikergyermekek esetén azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két gyermek esetén kétszáz százalékával, három gyermek esetén háromszáz százalékával, és így tovább.